Afschaffing maaltijdcheques is nabij

In de Kamer broeden de drie Vlaamse meerderheidspartijen - CD&V, N-VA en Open VLD - op een voorstel om de maaltijdcheques af te schaffen. Op termijn willen ze alle extralegale voordelen in cash omzetten, ook de bedrijfswagens. Dat schrijft De Tijd.

Het wetsvoorstel waar De Tijd over schrijft, maakt een goede kans om ook écht wet te worden: het zijn de drie Vlaamse meerderheidspartijen - CD&V, N-VA en Open VLD - die het indienen. De MR is in principe ook een voorstander, maar vindt de timing ongepast omdat het sociaal overleg nu volop aan de gang is. Het idee sluimert al een tijdje in de Wetstraat, maar werd tot nog toe altijd met succes afgeblokt door de sociale partners.

In de praktijk gaat het zo: de maaltijdcheques worden vervangen door een stukje extra loon. En als het van de indieners van het wetsvoorstel afhangt zal dat onbelast zijn, net zoals de maaltijdcheques dat (grotendeels) zijn. 

Kamerlid Stefaan Vercamer (CD&V) beschouwt het huidige systeem als "geldverspilling". "De bedrijven betalen maar liefst 43 miljoen aan de uitgevers van maaltijdcheques, terwijl ook de handelaars dertig à veertig miljoen voor de inwisseling ervan ophoesten."

De kosten zijn weliswaar al wat gedaald, wat alles te maken heeft met de omschakeling naar elektronische maaltijdcheques. Toch maakt papier nog altijd veertig procent van het systeem uit. "En nog steeds moeten werkgevers en handelaars een fee betalen aan de uitgevers", zegt Vercamer.

In de vorige legislatuur probeerden Rik Daems (Open VLD) en Etienne Schouppe (CD&V) al om het systeem af te schaffen. Met de steun van bijvoorbeeld ook toenmalig vicepremier Johan Vande Lanotte (SP.A).

Verzet van de bonden

Als dat mislukte, had dat vooral te maken met de uitgevers van de maaltijdcheques, die voorspellen dat er 500 jobs verloren zullen gaan. Maar nog bepalender in de discussie was het verzet van de sociale partners en dan vooral de vakbonden, die daarin gesteund werden door de PS.

Zij zijn bang dat loonstijgingen in de toekomst vooral voor dat extralegale voordeel zouden gelden. En niet voor het reguliere loon, dat per slot van rekening allesbepalend is bij de opbouw van het pensioen of andere sociale rechten.

De loopbaanrekening

Vercamer en de zijnen willen in een volgende fase nog een stapje verder gaan en een loopbaanrekening invoeren. Dat betekent dat àlle extralegale voordelen - maaltijdcheques of bedrijfsauto - in cash omgezet worden. Tegelijkertijd zou dat ook de mogelijkheid bieden om een loopbaanpauze te nemen of een extraatje voor het pensioen op te bouwen.

"Er bestaan nu om en bij de tachtig extralegale voordelen", zegt Vercamer. "Het zou goed zijn als we die wildgroei tegengaan. Bovendien biedt het meer keuzevrijheid: wie bijvoorbeeld vijfduizend euro gespaard heeft, zou voor datzelfde bedrag niet-gemotiveerd tijdskrediet kunnen opnemen. Of iets anders. Het kan ook de ecologische discussie over bedrijfswagens op gang brengen."

Meest gelezen