N-VA wil naast maaltijdcheques ook ecocheques afschaffen

N-VA wil naast de maaltijdcheques ook graag de ecocheques zien verdwijnen. "We zien dat dit relatief nieuwe extralegaal voordeel op alle vlakken mank loopt", zegt N-VA-Kamerlid Veerle Wouters, die hieromtrent een wetsvoorstel heeft ingediend.
ImageGlobe

De ecocheques werden in 2008 ingevoerd als nieuw extralegaal voordeel. Ze kunnen uitsluitend gebruikt worden om een beperkt aantal producten en diensten aan te kopen met een ecologische doelstelling.

"Vijf jaar later stellen wij echter vast dat de ecocheque op alle vlakken mank loopt", zegt N-VA kamerlid Veerle Wouters. "In 2013 werden voor 190 miljoen euro ecocheques uitgegeven. De maatschappelijke kost daarvan raamden wij op 30 miljoen euro", legt Wouters uit.

Dat N-VA ziet niet enkel de ecocheque, maar ook de maaltijdcheques liefst verdwijnen. De partij wil in ruil daarvoor een maaltijdvergoeding zonder dat daarop sociale lasten worden geheven. " De voorwaarde is wel dat de maaltijdvergoeding die maandelijks op de rekening van werknemers wordt gestort dezelfde vrijstelling van RSZ geniet die nu ook voor de papieren cheques geldt", verduidelijkt Kamerlid Zuhal Demir.

Meest gelezen