Politie van Aalst zet geen overtreders meer op Facebook

De politie van Aalst stopt met het publiceren van flitsfoto's op haar Facebookpagina. De politie had drie keer foto's van een hardrijder of iemand die door het rode licht rijdt, online gezet. Telkens werd de nummerplaat van de overtreder onherkenbaar gemaakt. De Privacycommissie heeft een onderzoek geopend.

Het initiatief van de politie in Aalst was opmerkelijk. Met de publicatie wilde de politie een sterk signaal geven om te wijzen op de gevaren van dergelijk verkeersgedrag. "De wetgever verplicht ons preventief aan verkeersveiligheid te werken, en dit is er een voorbeeld van", legt woordvoerster Katrien Ottevaere uit.

"Een foto zegt meer dan een afbeelding of cijfers. Het trekt ook mensen aan het bericht op de Facebookpagina te lezen. Door de onderlinge reacties worden de mensen op hun verantwoordelijkheid gewezen." Volgens Ottevaere is het de bedoeling dat de mensen elkaar onderling sensibiliseren.

De Privacycommissie is alvast met een onderzoek begonnen. Die commissie wijst erop dat je een auto soms nog altijd kan identificeren, zelfs al wordt de nummerplaat onherkenbaar gemaakt. En net dat kan een probleem vormen. De politie mag ook niet zomaar gerechtelijke gegevens verspreiden. Dat kan enkel in het kader van een opsporing en met de tussenkomst van een magistraat.

Burgemeester Christophe D'Haese (N-VA) is het niet helemaal eens met de Privacycommissie, maar toch wordt er gestopt met het publiceren van foto's. "Men heeft enkel willen sensibiliseren, men heeft dat op een voorzichtige manier gedaan door de nummerplaat onherkenbaar te maken. De Privacycommissie gaat zeer ver door te zeggen dat een kleur van een bepaald voertuig aan een bepaald individu kan worden toegekend", zegt D'Haese. De burgemeester wil nu eerst wettelijke duidelijkheid.

Meest gelezen