Politie gaat "te snelle" elektrische fietsen controleren

De politie in ons land maakt zich klaar om de populaire elektrische fiets op snelheid te controleren. Dat heeft minister Jan Jambon (N-VA) geantwoord op een parlementaire vraag van CD&V-Kamerlid Veli Yüksel, zo berichten de kranten van Mediahuis.

De politie wil met de snelheidscontroles van elektrische fietsen gevaarlijke situaties een halt toeroepen. Onlangs nog stelde de FOD Economie vast dat veel exemplaren sneller reden dan de toegestane 25 km per uur.

Die toegestane snelheid slaat op een beperking op de motor. De snelheid van de fiets zelf is in feite onbeperkt, een fietser kan zo snel rijden als hij wil, maar de motor zou wel moeten uitvallen zodra de fiets 25 kilometer per uur haalt.

Tot nog toe konden snelheidsduivels op elektrische fietsen ongehinderd blijven rondrijden. Daar komt nu dus verandering in, als de politie effectief over een aangepaste testbank beschikt om te snelle elektrische fietsen te controleren.

"Betere wetgeving"

De Fietsersbond is niet tegen de controles, maar wijst er tegelijk op dat er een beter wetgevend kader moet komen. "Er moet een aparte categorie gevonden worden voor fietsen die wel sneller rijden dan 25 kilometer per uur", zei woordvoerder Roel De Cleen in "De ochtend".

Die fietsen worden namelijk op verschillende plaatsen verkocht en halen soms 35 tot 45 kilometer per uur. De Fietsersbond vindt niet dat die fietsen van de weg gehaald moeten worden, er moet wel een degelijk kader komen, want nu moeten de eigenaars van die fietsen aan te veel regels voldoen, vindt De Cleen.

Met een aangepast wetgevend kader kunnen de controles ook beter verlopen, zei De Cleen, want zo weet de politie tot welke categorie de fiets behoort.

De Cleen wijst er ook nog op dat er dringend betere en bredere fietssnelwegen in ons land moeten komen. Op die fietssnelwegen kunnen mensen vlotter en gemakkelijker met elektrische fietsen naar hun werk rijden. "Zo'n netwerk is een zeer goed antwoord op ons mobiliteitsprobleem."

Meest gelezen