19 klanten van Brussels restaurant onwel door CO

In het centrum van Brussel zijn 19 klanten van een restaurant slachtoffer geworden van CO-vergiftiging. Dat heeft de Brusselse brandweer gemeld. Niemand verkeert in levensgevaar. Oorzaak van de vergiftiging was - zoals wel vaker - een verwarmingsinstallatie die al een tijdje niet goed werkte.

De Brusselse brandweer werd omstreeks 19.30 uur verwittigd door de uitbater van een restaurant in de Kartuizerstraat dat enkele van zijn klanten zich onwel voelden. De man had zelf al enkele andere klanten naar het ziekenhuis gebracht maar omdat er nog mensen ziek bleken, belde hij de hulpdiensten.

"Bij aankomst stelde een arts die onze ziekenwagen vergezelde, vast dat het om een koolstofmonoxidevergiftiging ging", zei de woordvoerder van de brandweer. "Daarop werd besloten alle klanten, 19 personen in totaal, over te brengen naar verschillende ziekenhuizen. Niemand verkeerde in coma of in levensgevaar maar de slachtoffers hadden toch CO-waarden van 15 tot 25 procent, wat aanzienlijke waarden zijn."

De brandweer betreurt het dat de restaurantuitbater niet onmiddellijk de hulpdiensten verwittigde en wijst op het gevaar voor CO-intoxicaties in deze periode van het jaar. "Door de koude is dit een zeer gevaarlijke periode, " zegt de woordvoerder. "We hebben wekelijks verschillende interventies. De mensen moeten hun verwarmingsinstallatie onderhouden en zeker laten nakijken en herstellen als ze, zoals hier het geval was, niet volledig naar behoren functioneert."

Meest gelezen