Varoufakis: "Geef ons gewoon enkele weken"

Griekenland wil wel degelijk onderhandelen met de zogenoemde Europese trojka. Dat heeft de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis benadrukt in een geanimeerd interview met het BBC-programma "Newsnight". Journaliste Emily Maitlis kreeg bij tijden stevig weerwerk van de kersverse minister.

Gisteren was heel Europa getuige van een op zijn minst bizarre ontmoeting tussen Yanis Varoufakis, de nieuwe minister van Financiën van Griekenland, en zijn Nederlandse evenknie Jeroen Dijsselbloem, die ook voorzitter van de Eurogroep is. De lichaamstaal op de persconferentie na hun gesprek sprak boekdelen: ongemakkelijke stiltes, vreemde gebaren en weinig aan de verbeelding overlatende blikken.

Conclusie van de ontmoeting: Griekenland wil niet langer onderhandelen met de zogenoemde Europese trojka - de Europese Centrale Bank, het IMF en de Europese Unie. Zo had Varoufakis het toch laten verstaan.

Gretig

Maar 's avonds in het BBC-programma "Newsnight" sprak de minister dat resoluut tegen. "Ik heb nooit gezegd dat we niet met onze partners willen onderhandelen. Integendeel, we zijn net heel gretig om met hen te discussiëren."

"Het enige wat we niet willen", vervolgde de minister, "is doorgaan met het uitvoeren van een programma dat gewoon niet uit te voeren is en dat ons de voorbije vijf jaar nog niets goeds heeft opgeleverd." Varoufakis zag de voorbije jaren naar eigen zeggen geen "hervormingen" in zijn land, maar wel "misvormingen".

De minister pleitte voor een "rationele discussie" met de Europese partners. "Het gaat hier niet over take it or leave it. We vragen gewoon enkele korte weken om heel rationele voorstellen op tafel te leggen die maar één doel hebben: de kosten van deze crisis voor de gemiddelde Europese burger, niet alleen voor de Grieken, minimaliseren."

Varoufakis herinnerde zich overigens helemaal geen ijzig gesprek met Dijsselbloem gisteren, "we hadden een heel vruchtbare ontmoeting", benadrukte hij.

Onbeleefd

Het interview met "Newsnight" was in vele opzichten opmerkelijk. De kersverse minister beet geregeld van zich af en bood journaliste Emily Maitlis heel wat weerwerk.

De reportage die de makers van "Newsnight" net voor het interview op de kijker afvuurden, kon Varoufakis allerminst smaken. "Ik ben een grote fan van de BBC, maar ik heb nog nooit zo'n onnauwkeurig verslag gezien." De dubbelzinnigheid die de presentatrice hem verweet, kaatste hij terug naar de inhoud van het verslag. "Dat was pas dubbelzinnig."

De minister gaf de journaliste ook lik op stuk omdat ze hem te vaak onderbrak. "Als ik het mag zeggen, u heeft me nogal onbeleefd onderbroken", verweet hij haar op een bepaald moment.

Over het al dan niet onderhandelen met de trojka gooide de minister er nog dit zinnetje tussen: "Misschien had ik mijn verklaringen in het Engels moeten afleggen, dan waren jullie niet verloren gelopen in de vertaling."

Schoonheid van democratie

Op het eind van het interview kreeg Varoufakis nog de opvallende samenwerking tussen het radicaal-linkse Syriza en het nationalistisch-rechtse ANEL (Onafhankelijke Grieken) en enkele markante uitspraken van de coalitiepartner voor de voeten geworpen.

"De schoonheid van de democratie is dat we moeten aanvaarden dat we geen absolute meerderheid hebben gekregen. Als een verantwoordelijke partij moesten we snel een regering vormen en ik geloof erin dat onze Europese partners verheugd zijn dat we een werkende regering hebben", antwoordde Varoufakis.

Staat hij dan achter de uitspraken van ANEL dat Griekse joden een voorkeursbehandeling krijgen? "Dit is gewoon hoe coalities werken. Staat meneer Cameron achter alles wat meneer Clegg zegt?", kaatste hij de bal terug.