Belg dient klacht in bij Europa tegen euthanasie op zijn moeder

Een Belg heeft een klacht ingediend bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in verband met de euthanasie die in een Brussels ziekenhuis werd uitgevoerd op zijn 64-jarige moeder. Dat bericht van The Sunday Telegraph is aan Belga bevestigd door de advocaat van de man.

"Een Belg trekt naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, nadat zijn depressieve moeder een dodelijke injectie kreeg toegediend in het kader van de euthanasiewetgeving in België", schrijft The Telegraph.

De moeder van de man kreeg de injectie in april 2012. Ze was toen 64 jaar. Hij zegt dat hij pas na de dood van zijn moeder door het ziekenhuis op de hoogte werd gebracht van de euthanasie. Volgens hem gaven de artsen een "onbehandelbare depressie" op als reden van de euthanasie.

"Als je een film zou maken over deze zaak, zou niemand het verhaal geloven", zegt de man aan de reporter van The Sunday Telegraph. "Een arts zou niet het recht mogen krijgen om iemand een dodelijke injectie te geven, zeker niet aan mensen die een psychische aandoening hebben of aan bejaarde mensen die het leven beu zijn."

De klacht bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens is niet ingediend door de Belgische advocaat van de klager. "Ik ben op de hoogte van deze klacht, maar ik heb ze niet ingediend namens mijn cliënt. Dat is gebeurd door Roger Kiska van Alliance Defending Freedom (ADF)." Dat is een conservatieve organisatie die haar zetel in Wenen, Oostenrijk, heeft en die zegt op te komen voor "traditionele familiewaarden".

Eerder al had de Belg een klacht ingediend bij de Orde van Geneesheren tegen de behandelende arts, Wim Distelmans, die bekendstaat als een voorvechter van het recht op euthanasie. Ook diende de man een strafklacht in tegen onbekenden bij het parket van Brussel.

Meest gelezen