Maggie De Block nu ook in Brussel en Wallonië populairste politicus

In Vlaanderen staat ze al langer bovenaan de "hitparade" van favoriete politici, maar nu is Maggie De Block (Open VLD) ook in Wallonië en Brussel de populairste. Dat moet blijken uit een peiling van Le Soir, RTL-TVi, VTM en Het Laatste Nieuws.

In de beide (overwegend) Franstalige regio's van het land geeft 61 procent van de respondenten aan vertrouwen te hebben in minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Zowel in Brussel als in Wallonië belandt ze hierdoor uit het niks op de eerste plaats op de lijst met populairste politici. In de vorige peiling van Le Soir, RTL-TVi, VTM en Het Laatste Nieuws in mei vorig jaar was ze nog nergens op de lijst te bespeuren. "Ik heb er geen flauw benul van waarom ik bovenaan de lijst sta," zegt de Block in een reactie, "want ik doe gewoon mijn werk." 

In Wallonië onttroont De Block oud-premier Elio Di Rupo (PS). Hij eindigt op de tweede plek. CDH-voorzitter Benoît Lutgen wint een plekje en staat op plaats drie. Ook in Brussel is Di Rupo het grootste "slachtoffer" van De Block. Hier duwt ze hem twee plaatsen lager naar de derde stek op de lijst. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) wint dan weer twee plaatsen en eindigt tweede.

Het premierschap lijkt Charles Michel (MR) op vlak van populariteit geen windeieren te leggen. In Wallonië stijgt hij 9 plaatsen op de lijst, in Brussel 7 plaatsen. Toch moet hij uiteindelijk vrede nemen met respectievelijk de 7e en de 4e plek. "Toch een mooie plaats, vier maand na zijn aantreden", spreekt Maggie De Block over haar liberale collega.

En in Vlaanderen?

In Vlaanderen blijft De Block de onbetwiste nummer 1 en kan ze rekenen op de goedkeuring van 69 procent van de respondenten.

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) volgt op de voet met 63 procent. Op plaats drie eindigt premier Michel met 61 procent. Hij neemt de plaats in van N-VA-voorzitter Bart De Wever die met 59 procent naar de vierde plek daalt. Opvallend: Di Rupo verliest fors aan populariteit in Vlaanderen en eindigt pas op de 22e plek.

De peiling is afgenomen tussen 23 en 28 januari bij 2.642 respondenten. De foutenmarge schommelt tussen 3 procent en 4,1 procent.

Meest gelezen