Spartacus beroert nu ook de gemoederen in Nederland

Ook in Maastricht zelf is er felle kritiek op de houding van het stadsbestuur van Maastricht inzake de Spartacus-sneltramlijn. De oppositiepartijen VVD en PvdA willen dat Maastricht snel duidelijk maakt wat het nu precies wil aanvangen met het dossier.

In 2011 zette de Vlaamse regering het licht op groen voor de aanleg van de eerste sneltramlijn tussen Hasselt en Maastricht. In grensgemeente Lanaken zijn de plannen voor de aanleg ervan al in gang gezet.

Toen onlangs bleek dat de brug over de Maas niet stevig genoeg zou zijn en dat het project Maastricht 30 miljoen euro meer zou kosten dan gepland om de tramlijn aan te leggen tot aan het station daar, vroeg de Nederlandse stad meer bedenktijd.

Tot grote ergernis van Lanaken. Volgens de Belgische gemeente lijkt het erop dat Maastricht het hele project wil afvoeren.

Ook de Maastrichtse oppositie heeft kritiek op het stadsbestuur. Volgens VVD'er en provincieraadslid Joost van den Akker moet Maastricht dringend beter communiceren, ook met Lanaken. "Wij gaan samen als Nederlands- en Belgisch-Limburg deze verbinding aan. Als er dan een probleem is, moet daar over gepraat worden. Nu lijkt het een zootje te worden en dat kan niet de bedoeling zijn."

De sneltram staat op de agenda van de Provinciale Statenvergadering in Nederlands-Limburg eind deze week.

Intussen laat de Vlaamse regering op elf plaatsen langs het toekomstig sneltramtracé tussen Hasselt en Maastricht archeologisch onderzoek uitvoeren. De regering trekt daar 100.000 euro voor uit.

Meest gelezen