België nu al 22 keer veroordeeld voor "slechte behandeling geïnterneerden"

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft de Belgische staat opnieuw veroordeeld voor de opsluiting van geïnterneerden in gewone gevangenissen. Het is ondertussen de 22e keer dat ons land op de vingers wordt getikt over de kwestie.
Archieffoto

De uitspraak komt er na een klacht van acht geïnterneerden. Allen begingen misdrijven -gaande van vrijwillige brandstichting en illegale wapendracht tot verkrachting van minderjarigen en doodslag-, maar konden niet verantwoordelijk worden gesteld voor hun daden.

Door hun mentale toestand werd hun opsluiting in de psychiatrie bevolen. Ze kwamen echter in de psychiatrische afdeling van gewone gevangenissen terecht.

De Belgische overheid moet aan elk van hen binnen de drie maanden een morele schadevergoeding van 15.000 euro betalen, een som van 120.000 euro dus, zo besliste het Hof.

Meest gelezen