Groen licht voor baby met DNA van drie mensen

Het Britse parlement heeft het licht op groen gezet voor proefbuisbaby's met genetisch materiaal van drie mensen. Door het toepassen van die revolutionaire techniek kunnen ouders met erfelijke aandoeningen toch gezonde baby's krijgen. Het Verenigd Koninkrijk is het eerste land dat de techniek legaliseert.
ARFIV, CNRI/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Erfelijke ziektes worden soms veroorzaakt door een defect in een DNA-structuur van een eicel. Daardoor kunnen sommige vrouwen geen gezonde kinderen krijgen. In dat geval kan het DNA hersteld worden door het defecte stukje te vervangen door een intacte DNA-sequentie van een andere vrouw. De verandering in het DNA is permanent en wordt doorgegeven naar de volgende generaties. Zo worden dodelijke ziektes niet langer doorgegeven van moeder op kind.

De behandeling is niet helemaal nieuw. Ze is al een twintigtal jaar oud en werd in de Verenigde Staten zowat vijftig keer toegepast. Er kwam toen heel wat reactie, onder andere van religieuze groepen, omdat men vond dat een kind dat uit zo'n techniek voortkomt, eigenlijk drie ouders heeft: de twee echte ouders en de donor van het intacte DNA.

Ook in Groot-Brittannië lopen de meningen erg uiteen. Verschillende Britse Nobelprijswinnaars schaarden zich achter het voorstel, net als 40 vooraanstaande wetenschappers uit 14 landen. De Britse Kerk is tegen omdat bij het toepassen van de techniek embryo's verloren gaan. Andere drukkingsgroepen vrezen dat de deur hierdoor komt open te staan voor de genetische wijziging van kinderen.

Na een parlementair debat stemden 382 leden van het Lagerhuis voor, terwijl 128 leden tegen waren. De beslissing moet op 23 februari nog worden goedgekeurd door het Hogerhuis, maar dat is slechts een formaliteit.

"Niet helemaal juist dat kind drie ouders heeft"

Het idee dat zo'n kind drie ouders heeft, is niet helemaal juist, zegt hoogleraar-emeritus Jean-Jacques Cassiman, expert in menselijke erfelijkheid. "Er wordt slechts een heel klein stukje van de DNA-streng vervangen, zowat 0,01 procent. Dankzij die techniek, die zeer experimenteel en niet simpel is, kan je serieuze problemen bij kinderen voorkomen. En ik denk dat dat de moeite is. Het gaat om een nieuwe behandeling en we gaan eraan moeten wennen."

Cassiman wijst op de bezwaren die geuit werden bij de ontwikkeling van in-vitrofertilisatie. "Het is altijd zo dat wanneer er iets nieuws gebeurt in bevruchting, mensen daar bang voor zijn. Denk maar aan ivf, proefbuisbaby's. Ik zal niet zeggen dat dat ondertussen routine geworden is, maar dat is ingeburgerd en aanvaard door de mensen. Zolang deze nieuwe behandeling goed gebeurt en gecontroleerd wordt, is dit aanvaardbaar."

Voorlopig kan de behandeling maar in een beperkt aantal gevallen gebruikt worden. In Groot-Brittannië zouden per jaar zo'n 150 ouderparen geholpen kunnen worden. Wie van het procedé wil gebruikmaken, zal toestemming moeten vragen aan de Britse instantie voor bio-ethiek HFEA (Human fertilisation and embryology authority). De eerste baby's die op deze manier worden, zouden al in de herfst van 2016 geboren kunnen worden.

AP2013

Meest gelezen