Jordaanse gijzelaar levend verbrand door IS

Terreurorganisatie Islamitische Staat zou na verschillende onthoofdingen nu een gijzelaar levend in brand gestoken hebben. Het zou om de Jordaanse piloot gaan die eind vorig jaar gevangen genomen werd. Jordanië belooft dat het wraak zal nemen op IS.

De terreurgroep IS heeft vanavond een video op het internet gezet die zou aantonen dat de gevangen genomen Jordaanse piloot levend verbrand wordt in een kooi. Het zou gaan om de 26-jarige luitenant Mu'ath al-Kasasbeh, die eerder gevangen was genomen nadat zijn gevechtsvliegtuig bij een raid in het oosten van Syrië neergestort was. 

Het Jordaanse leger heeft intussen bevestigd dat de video echt is en dat de piloot dus vermoord is door IS. "Het bloed van de martelaar zal niet vergeefs gevloeid hebben en de wraak voor deze catastrofe die alle Jordaniërs treft, zal proportioneel zijn", belooft het Jordaanse leger.

De Jordaanse koning Abdullah II wordt vanavond door president Barack Obama ontvangen op het Witte Huis. Daarna zal hij naar zijn land terugkeren. De moord heeft in Jordanië tot heel wat opschudding geleid en het ziet er niet naar uit dat dat land zijn deelname aan de internationale luchtcampagne tegen IS zal stoppen.

Intussen komt er vanuit alle hoeken zware kritiek op de moord op de piloot. Koning Abdullah spreekt over een "laffe daad van terreur", de Franse president François Hollande had het over "een barbaarse moord". Hollande beloofde Jordanië ook alle steun.

De Amerikaanse president Barack Obama zegt dat de VS en zijn bondgenoten vastbesloten zijn om de "haatideologie van IS te verbannen naar de excessen van de geschiedenis". Jordanië behoort net zoals Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten tot de landen die het VS-luchtoffensief tegen IS in Syrië ondersteunen. 

Het doden van krijgsgevangenen en dan zeker op deze brutale manier is een grove schending van de Conventies van Genève over het oorlogsrecht, maar groepen als IS hebben lak aan internationale conventies.

Jihadiste wordt opgehangen in Jordanië

Lange tijd leek het erop dat de Jordaanse piloot of de Japanse gijzelaar Kenji Goto uitgewisseld zou worden tegen de gevangen jihadiste Sajida al-Rishawi.

Die vrouw is in Jordanië ter dood veroordeeld wegens haar rol bij de bomaanslagen op een hotel in de Jordaanse hoofdstad Amman in 2005. Ze wou zich toen net als andere zelfmoordterroristen opblazen, maar haar bommengordel zou niet gewerkt hebben. Bij die bomaanslagen tegen drie hotels in Amman vielen toen 60 doden en meer dan honderd gewonden. Die aanslagen waren het werk van "Al Qaeda in Irak", de voorloper van IS.

Nu zowel de Jordaanse piloot als de Japanse gijzelaar vermoord zijn, houdt niets de executie van de vrouw nog tegen. Volgens sommige bronnen zou Jordanië nu versneld alle gevangenen van IS terechtstellen. 

Jordanië op ramkoers met IS

Jordanië was al erg betrokken bij de burgeroorlog in Syrië door steun aan de gematigde Syrische rebellen en het opvangen van honderdduizenden Syrische vluchtelingen.

Meer recent stelde Amman zijn vliegvelden ter beschikking van westerse vliegtuigen die luchtaanvallen uitvoeren op IS in Irak en daarna nam het zelf deel aan de Amerikaans-Arabische bombardementen op IS in Syrië.

Dat leidde tot heel wat kritiek bij radicale moslims in Jordanië, vooral dan in kringen waar sympathie bestaat voor IS en Al Qaeda. Met de brutale moord op de Jordaanse piloot is de breuk met IS echter totaal en wellicht zal dat ook een weerslag hebben in de publieke opinie in Jordanië. Dat is een klein, maar strategisch erg belangrijk land tussen Israël en Irak in en tussen Syrië en Saudi-Arabië. Traditioneel heeft de Jordaanse monarchie, die overigens afstamt van de profeet Mohammed, goede banden met het Westen. Sinds 1994 heeft het land ook een vredesverdrag met Israël.

Meest gelezen