VTI verontschuldigt zich voor aangeven leerlingen bij politie

Het Vrij Technisch Instituut (VTI) in Aalst verontschuldigt zich voor het aangeven bij de politie van twee leerlingen die "geradicaliseerde boodschappen" op hun Facebookprofiel hadden geplaatst. "Wij hadden, zoals we in andere aangelegenheden steeds doen, eerst in gesprek en dialoog moeten gaan."

"Het VTI van Aalst heeft twee van zijn leerlingen aangegeven bij de politie omdat ze op hun Facebookprofiel de terreur van IS bewierookten", schreef Het Laatste Nieuws vanochtend. Volgens de krant vroeg de school al langer aan leerkrachten om steekproefgewijs de sociale profielen van leerlingen uit te vlooien.

Een reactie van de school bleef uit, tot nu. Het VTI benadrukt in een persbericht dat de school niet systematisch Facebookprofielen van leerlingen onder de loep neemt. Het gaat hier volgens de school om een uitzonderlijk geval.

Meldpunt "radicalisering"

"Wij vernamen dat twee van onze leerlingen verontrustende berichten en beelden op hun publiekelijk toegankelijke Facebookpagina hadden geplaatst", zegt de school in een persbericht. "Dat werd gecheckt. De feiten alarmeerden ons, waarop we onmiddellijk contact hebben opgenomen met het speciaal opgericht meldpunt "radicalisering" van de politie van de stad Aalst."

Dat was fout, geeft de school nu toe. "Wij hadden, zoals wij in andere aangelegenheden steeds doen, eerst in gesprek en dialoog moeten gaan met de betrokken leerlingen en vervolgens met hun ouders. Dat is nu niet gebeurd. Wij betreuren dat ten zeerste."

De school wil dan ook haar verontschuldigingen aanbieden bij de bewuste leerlingen en ouders. "De vertrouwensband met al onze leerlingen en hun ouders is voor ons fundamenteel en staat centraal in ons opvoedingsproject."

Meest gelezen