Helft kinderen omzeilt ouderlijk toezicht op internet

Ouders die in de gaten houden wat hun kinderen op internet uitspoken, zijn er vaak aan voor de moeite. De helft van de Vlaamse basisschoolleerlingen kan het ouderlijk toezicht namelijk gemakkelijk omzeilen. Dat blijkt uit onderzoek van het B-CCENTRE, een onderzoeksgroep van de KU Leuven die de afgelopen drie jaar cybercriminaliteit in België onder de loep heeft genomen.
© SWNS Group

De onderzoekers vroegen 1.437 leerlingen uit de derde en vijfde klas of ze al eens geprobeerd hadden om aan het toezicht van hun ouders te ontsnappen als ze online gaan. En wat blijkt: 53 procent van de kinderen had dat inderdaad al op de een of andere manier gedaan.

Codetaal

De helft van de kinderen gaf toe dat ze vaak op internet gaan als hun ouders er niet bij zijn. Maar bijna een vijfde van de kinderen gaat verder en gebruikt e-mailadressen, chatnamen of gebruikersnamen waar hun ouders geen weet van hebben. En als de ouders dan toch meekijken, is 1 op de 8 kinderen zo sluw om codetaal te gebruiken om te zeggen dat er iemand over hun schouder meekijkt.

Een op de drie bevraagde kinderen gaf ook toe dat ze zich al eens hebben voorgedaan als iemand anders of dat ze zich ouder voordeden dan ze zijn. Maar slechts een kleine minderheid zou dit structureel doen.

Dat is allemaal vrij onschuldig, maar een kleine groep kinderen spreekt zelfs soms met vreemden af, stelden de onderzoekers vast. "En dat zijn toch wel zorgelijke toestanden", zegt onderzoeker Stefan Bogaert.

Bogaert is niet naïef: "Dat kinderen geheime dingen doen, maakt deel uit van hun ontwikkeling. Vroeger deden kinderen ook dingen die de ouders niet wisten, maar vandaag gebeurt dat op sociale media. En daarbij weten we niet wie er aan de andere kant van de lijn zit."

"Er zijn ongeveer 700.000 seksueel misbruikers online die zich onder andere richten op kinderen. Dus daar schuilt nu het gevaar", waarschuwt Bogaert.

Een gewaarschuwd kind …

Na de bevraging gingen de onderzoekers nog een stapje verder: ze onderzochten of een gewaarschuwd kind voorzichtiger wordt op internet. En dat leverde verbazende resultaten op: kinderen die in een lesje gewezen werden op de gevaren, gingen die gevaren daarna meer opzoeken dan kinderen die er niet op waren gewezen. "Het bewustzijn neemt wel toe, maar we maken ze alleen slimmer", is de conclusie.

“Leerkrachten zeggen wat niet mag, mama en papa doen het, en toch verandert er niets.” Mogelijk heeft het ermee te maken dat ouderen er eigenlijk ook niet zoveel van weten. De kinderen geven dat zelf ook aan. Veertigers overschatten hun kennis van het internet.

Invloed van het gezin

Het ouderlijk nest blijkt ook een belangrijke invloed te hebben op het internetgedrag van kinderen. Kinderen die in nieuw samengestelde gezinnen of bij een alleenstaande ouder wonen, blijken vaker te liegen op het internet. Mogelijk maken ze misbruik van de situatie dat ze bij twee ouders wonen, waarbij de ene anders controleert dan de andere.

En ten slotte blijkt ook de afkomst van de ouders een invloed te hebben: kinderen van niet-Europese ouders ontsnappen vaker aan de controle van vader en moeder. Maar harde conclusies aan dit zwakke verband willen de onderzoekers niet verbinden.

Download

Het volledige onderzoeksrapport van het B-CCENTRE is hier te downloaden in pdf-formaat.

 

Meest gelezen