Verdachte van geplande aanslag op VRT wordt geïnterneerd

In Dendermonde heeft de raadkamer de internering bevolen van de 24-jarige man die er ruim een jaar geleden (november 2013) mee dreigde een aanslag te plegen op de VRT aan de Reyerslaan in Brussel. De man kan wel nog in beroep gaan tegen de uitspraak.

De man, die opgepakt werd in een café in Sint-Niklaas, wilde naar eigen zeggen de Belgische staat omverwerpen, onder meer met een aanslag tegen de VRT.

Hij is afkomstig uit het grensdorp Clinge in de Nederlandse gemeente Hulst. Op café had hij mensen proberen te ronselen om aanslagen te plegen.

Net als Anders Breivik in Noorwegen had hij in een manifest beschreven hoe hij de Belgische staat wilde omverwerpen. In dat manifest pleitte de man voor een republiek Vlaanderen en verwees hij uitgebreid naar "1984" van George Orwell, een boek over een totalitaire staat. De verdachte, die net afgestudeerd was als burgerlijk ingenieur, zou ook van oordeel zijn dat België zich te veel zou laten dicteren door de Amerikanen.

"Hij zou van plan geweest zijn zijn boodschap te verkondigen op antenne bij de VRT en dat desnoods met geweld te doen. Vervolgens kwamen ook bepaalde Belgische politieke instellingen in het vizier", zei woordvoerder Antoon Schotsaert van het parket van Dendermonde destijds.

Onmiddellijk na zijn aanhouding door de onderzoeksrechter werd een college van psychiaters aangesteld om de geestestoestand van de man te onderzoeken. "De verdachte, die al die tijd in de psychiatrische afdeling van de gevangenis van Brugge verbleef, wordt nu geïnterneerd", zegt Caroline Jonckers, de woordvoerster van het parket Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde.

De man kan wel nog in beroep gaan tegen de beslissing.

Meest gelezen