Bankovervallers worden stilaan uitstervend ras

In 2014 hebben slechts vier Belgische bankkantoren te maken gekregen met hold-ups of gewapende overvallen. Dat historisch lage cijfer betekent een daling met meer dan 95 procent ten opzichte van 5 jaar geleden, toen er nog 86 gevallen waren. In 2006 werden zelfs 143 hold-ups genoteerd. Dat meldt Febelfin, de overkoepelende federatie voor de Belgische financiële sector.

De daling is volgens Febelfin vooral te danken aan een verschuiving naar een meer cashloos kantorennetwerk en een centrale rol voor digitaal bankieren. Daarnaast nemen banken voortdurend nieuwe veiligheidsmaatregelen.

"De financiële sector streeft er steeds meer naar om proactief het probleem bij de kern aan te pakken - met name de toegang tot cash voor de medewerkers beperken - waardoor het ook geen zin heeft om bankmedewerkers te overvallen en in gevaar te brengen", zegt Michel Vanmaerke van Febelfin. "Ook de ingehouden inspanningen van de overheden werpen hun vruchten af."

Volgens Febelfin verleggen fraudeurs hun actieterrein. Net zoals in het kader van fysieke beveiliging, blijven banken ook tijd en middelen investeren in de beveiliging van hun informaticasystemen. Maar ook de consumenten kunnen hun steentje bijdragen door ervoor te zorgen dat hun pc beveiligd is en dat ze veilig en bewust omspringen met hun persoonlijke gegevens en bancaire codes, aldus Febelfin.

Meest gelezen