Doek van Gauguin breekt alle records

Het schilderij "Nafea faa ipoipo" (Wanneer zal je trouwen?) van de schilder Paul Gauguin is voor 264 miljoen euro verkocht. Het werk van de Franse postimpressionist is daarmee het duurste schilderij ooit verkocht.

"Nafea faa ipoipo" van Paul Gauguin stoot "De kaartspelers" van Paul Cézanne van de troon in de lijst met duurste schilderijen. Drie jaar geleden werd "De kaartspelers" verkocht aan een Qatarese koper voor 229 miljoen euro.

Een andere Qatarese kunstliefhebber heeft nu "Nafea faa ipoipo" van Gaugain gekocht voor 264 miljoen euro (300 miljoen dollar). Paul Gauguin (1848-1903) schilderde het werk in 1892 toen hij op het eiland Tahiti verbleef.

Het doek werd door de 62-jarige Zwitserse verzamelaar Rudolf Staechelin te koop aangeboden. Het werk hing bijna vijftig jaar in het Kunstmuseum in Basel in Zwitserland.

Het Kunstmuseum in Basel laat weten dat het de verkoop van het werk betreurt. Het museum verliest meer belangrijke werken. De trust van de familie Staechelin heeft beslist om de bruikleen van achttien schilderijen, met werk van onder anderen Vincent van Gogh, Edgar Degas en Paul Cézanne, stop te zetten.

Meest gelezen