Zuid-Afrikaanse schrijver André Brink sterft tijdens vlucht

De Zuid-Afrikaanse schrijver André Brink is gisteravond overleden. Hij stierf in een vliegtuig dat op weg was van Amsterdam naar Kaapstad. Brink werd 79 jaar. "'n Droë wit seisoen" is van zijn hand. Het boek werd verfilmd als "A dry white season" (1989) met acteurs Donald Sutherland, Marlon Brando en Susan Sarandon.
Brink nadat hij zijn eredoctoraat in ontvangst had genomen.

Brink was eerder deze week in Leuven om een eredoctoraat te ontvangen aan de UCL. Hij sprak ook met lezers in BOZAR.

De schrijver was in de jaren 60 samen met Ingrid Jonker en Breyten Breytenbach een van de belangrijkste figuren van de Zuid-Afrikaanse literatuur. Zij ageerden tegen de apartheid.

Brink schreef zowel in het Afrikaans als het Engels. Met de Afrikaanse taal wilde hij het racistische bewind aan de kaak stellen. Een aantal van zijn boeken werd verboden onder het apartheidsregime, waaronder "Kennis van die aand" (1973, "Looking on darkness"). Die censuur deed hem ook overschakelen op de Engelse taal en een eigen uitgeverij oprichten.

De leraar en de tuinman

Zijn grootste succes kende hij met het boek "'n Droë wit seisoen" over de vriendschap van een blanke leraar en zijn zwarte tuinman. De tuinman en zijn zoon komen in verdachte omstandigheden om in de cel, de leraar trekt ten strijde tegen het onrecht.

Brink won drie keer de CNA-prijs, een prestigieuze Zuid-Afrikaanse literaire onderscheiding, en werd twee keer genomineerd voor de Man Booker Prize.

Meest gelezen