Nieuwe Oekraïne-top in Minsk na Frans-Duits diplomatiek offensief

Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk houden aanstaande woensdag een Oekraïne-top in Wit-Rusland. Dat meldt de Duitse regering na telefonisch overleg tussen de vier partijen eerder vandaag.

Zoals gisteren aangekondigd hebben de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande, de Russische president Vladimir Poetin en de Oekraïense president Petro Porosjenko vandaag telefonisch overleg gepleegd over het aanslepende conflict in het oosten van Oekraïne.

Tijdens het overleg werkten de vier leiders aan een pakket allesomvattende maatregelen. Het werk wordt morgen in Berlijn voortgezet met als doel woensdag een top te houden in Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland. Het wordt een top in het "Normandië-formaat", naar de gesprekken die vorig jaar in juni bij de herdenking van de landing van de geallieerden in Europa hebben plaatsgevonden.

Uit een mededeling van de kanselarij blijkt voorts dat alle partijen die in september aanwezig waren op de eerste Minsk-top, opnieuw aanwezig zullen zijn. Het gaat om vertegenwoordigers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), alsook vertegenwoordigers van Rusland, Oekraïne en de Oost-Oekraïense separatisten. Het vredesakkoord van Minsk bleef tot nu dode letter.

Eensgezindheid over discussiepunten

In een reactie stelde Poetin dat de top in Minsk afhankelijk is van de uitkomst van de voorgaande gesprekken. De ontmoeting heeft volgens hem pas plaats als eensgezindheid wordt bereikt over enkele discussiepunten die de voorbije dagen op de agenda lagen, zei hij bij een ontmoeting met de president van Wit-Rusland.

De Verenigde Staten riepen op hun beurt in een reactie alle strijdende partijen in het Donbass-bekken op terughoudend te zijn en af te zien van (militaire) acties die de diplomatieke inspanningen in het gevaar kunnen brengen. Daarbij verwees een woordvoerder van Buitenlandse Zaken naar de gevechten in Debaltsevo en nabij Marioepol. De voorbije dagen verslechterde de situatie in Oost-Oekraïne.

"Vrede op het terrein nodig"

Merkel en Hollande zijn al enkele dagen bezig aan een diplomatiek charmeoffensief in een poging de strijdende partijen rond de tafel te brengen. Donderdag reisden ze naar Kiev, daags nadien volgde overleg met Poetin in Moskou. Doel was de implementatie van de akkoorden van Minsk.

De kwestie-Oost-Oekraïne kwam dit weekend al uitvoerig aan bod op de Veiligheidsconferentie in München. Rusland en Oekraïne bleven daarbij gisteren alle verantwoordelijkheid naar elkaar doorschuiven. Vandaag kwamen nog enkele sprekers aan bod. Zo zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier dat een politieke oplossing nog veraf is - voordat het nieuws over de nieuwe Minsk-top bekend raakte.

Zijn Franse collega Laurent Fabius zei dan weer dat het Westen erover moet waken dat een staakt-het-vuren in Oekraïne daadwerkelijk standhoudt. "We hebben geen vrede op papier, maar een vrede op het terrein nodig." Het Westen mag niet verdeeld raken: de VS is voorstander van wapenleveringen aan Kiev, maar Europa wil dit niet, aldus Fabius. En ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, nam het woord. De VS en Europa moeten samen weerstand bieden aan Ruslands Oekraïne-politiek, was zijn boodschap.