4 tot 10 februari 1915: winteroffensief aan het Oostfront

Het Duitse leger probeert de Russen uit Oost-Pruisen te verjagen, in Frankrijk is de eerste Canadese divisie aangekomen, en een ploeg van het Japanse Rode Kruis.

In het oosten hebben de Duitsers een nieuw offensief tegen de Russen ingezet. De grootste aanval vindt plaats bij de Mazurische Meren in Oost-Pruisen, het enige stuk van Duitsland dat door de Russen is veroverd. Ondanks het weer (er heerste een sneeuwstorm) wist het Duitse leger van generaal von Below een verrassingsaanval in te zetten die de Russen zwaar terugdrong.

Gewonde Russische krijgsgevangenen worden verzorgd in een post van het Duitse Rode kruis. Beginfoto, Russische krijgsgevangenen. Uit Grosser Bilderatlas des Weltkrieges deel 2.

Meer naar het zuiden, in Oostenrijks Galicië, zijn de Oostenrijks-Hongaarse legers eveneens in de aanval geschoten. Het is de bedoeling om de stad Przemysl, die al maanden door de Russen wordt belegerd, te ontzetten.

Een Oostenrijks-Hongaarse legereenheid houdt even halt in de Karpaten (uit Der Grosse Krieg im Bildern, 1915).

Canadese divisie is aangekomen

De eerste Canadese divisie is in Frankrijk aangekomen. De Canadezen worden ondergebracht in een kamp bij Hazebrouck in Frans-Vlaanderen, niet ver van Ieper. In oktober 1914 vochten er al Canadezen bij Ieper, maar dat waren beroepsmilitairen binnen het Britse leger.

Canadese gemotoriseerde koeriers in een trainingskamp in Engeland.
© IWM (Q 53577)

Als zelfbesturend deel van het Britse Rijk heeft Canada in enkele maanden een eigen leger uit de grond gestampt. Het wordt wel voor het grootste deel gewapend met Brits materiaal. De opleiding gebeurde in het zuiden van Engeland.

Een Canadese transportkolonne trekt voorbij Stone Henge.
© IWM (Q 53573)

Meer dan 30.000 Canadese vrijwilligers hadden zich de eerste maanden voor het leger gemeld. De overgrote meerderheid zijn wel Engelstalige Canadezen. De Franstalige Canadezen voelen weinig sympathie voor Groot-Brittannië en evenmin voor Frankrijk.

Canadese infanteristen tijdens een training (The Illustrated War News, april 1915).

Een ploeg van het Japanse Rode kruis aangekomen in Frankrijk

In de haven van Marseille  is op 5 februari een ploeg van het Japanse Rode Kruis aangekomen. De Japanse ploeg, 31 man sterk, gaat in Parijs een hospitaal bemannen. De Japanners hebben zo'n 130 ton medisch materiaal meegebracht.

Foto's van het Japanse hospitaal in Parijs. De ploeg van het Japanse Rode kruis zou tot eind juni in Frankrijk blijven en verzorgde in die periode net geen 1.000 patienten, vooral militairen (Albums Valois, BDIC).

Vechten met de vuisten aan het front

Meer dan vaak wordt gedacht waren er aan het front contacten tussen vriend en vijand, zeker in zones waar niet of nauwelijks werd gevochten. Deze tekening uit de Franse Le Miroir (14-02-1915), gebaseerd op een lezersbrief, toont een merkwaardig incident.

In niemandsland lag een fontein en om beurt en volgens een vaste afspraak gingen Fransen en Duitsers zich daar bevoorraden. Als op een dag de twee ploegen, die water moesten halen, toch op elkaar botsten, barstte een vuist- en water-gevecht los. 

Er zijn wel meer voorbeelden bekend van waterbronnen in niemandsland die door vriend en vijand werden gedeeld.

 

Meest gelezen