Celstraf en boete voor kunstenaar Wim Delvoye

De Gentse strafrechter heeft kunstenaar Wim Delvoye (50) veroordeeld tot 6 maanden celstraf met uitstel en 2.750 euro effectieve boete wegens bedreigingen aan het adres van een politievrouw en aan twee inspecteurs van de bouwinspectie, diefstal met geweld van hun legitimatiebewijs en fotocamera en smaad.

Volgens de rechtbank is de redelijke termijn wel overschreden waardoor de celstraf met volledig uitstel is. Uit het vonnis blijkt dat de rechtbank zwaar tilt aan de verwijzing naar de deportatie van de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog en aan de doodsbedreigingen die Delvoye uitte aan het adres van de slachtoffers en hun familie.

De kunstenaar ligt al een tijd in de clinch met de inspecteurs omdat die wilden verhinderen dat hij een beeldentuin zou aanleggen op het domein van zijn kasteel in Melle. Toen zij in september 2011 foto’s wilden nemen van de werken op het kasteeldomein, ging Delvoye door het lint.

“Ik zal mijn soldaten op u afsturen en uw huis in de fik steken”, brieste hij waarop hij de camera van de inspecteurs in de gracht gooide. Ook een politie-agente, die de kunstenaar wilde verhoren, kreeg verwensingen naar het hoofd. “U zou zelfs meewerken aan de deportatie van de joden mochten ze ’t u vragen”, liet Delvoye optekenen.

De kunstenaar gaf de feiten toe en lichtte zijn woorden in december al toe aan de rechtbank. Volgens Delvoye wordt hij gezocht door de administratie omwille van zijn bekendheid. Vorige maand besliste zijn advocaat echter om verstek te laten op het proces omdat het parket weigerde om het dossier over de milieu-inbreuken bij het dossier over de beledigingen te voegen. Het parket eiste op de vorige zitting 10 maanden cel voor de kunstenaar.

Meest gelezen