Nederland draait gaskraan geleidelijk dicht

De Nederlandse regering gaat de gaswinning in de provincie Groningen tijdelijk terugdraaien. De gaswinning in Groningen levert de Nederlandse schatkist miljarden euro's op maar er zijn ook nadelen aan verbonden. De gaswinning veroorzaakt kleine aardbevingen en ook de voorraden raken stilaan uitgeput. Dat laatste heeft ook gevolgen voor ons land. Ruim een kwart van ons gas komt immers uit Nederland.
CC-BY-SA 3.0 - Wutsje

De Nederlandse minister van Economische Zaken Henk Kamp kondigde het nieuws gisteren tijdens een persbijeenkomst aan. Beslist werd om de gasproductie tot juli te verlagen naar 16,5 miljard kubieke meter.

Dat geeft de Nederlandse regering vijf maanden de tijd om informatie in te winnen en te beslissen of er om veiligheidsredenen blijvend minder moet worden geproduceerd. Dit jaar zou er normaal 39,4 miljard kubieke meter gas gewonnen worden. Indien de gaswinning verminderd wordt, zou dat getal dalen tot 35 miljard kubieke meter.

85 aardbevingen

De aardgaswinning veroorzaakte vorig jaar 85 aardbevingen in Noord-Nederland, de zwaarste daarvan had een kracht van 3,0. De bevingen veroorzaken schade aan de woningen maar vooral ook veel onrust. Minister Kamp kondigde gisteren een aantal maatregelen aan om de inwoners van Groningen tegemoet te komen.

Er wordt geld vrijgemaakt voor mensen die hun huis willen verstevigen en er komen 11.000 inspecties om de schokbestendigheid van woningen te controleren. Daarnaast komt er ook een Nationaal Coördinator Groningen die de actie om de provincie leefbaarder te maken, moet coördineren.

Provincie Groningen gaat in beroep

Voor de Groningers volstaat dit echter niet. De commissaris van de Koning in Groningen, vergelijkbaar met een gouverneur bij ons, heeft echter al aangekondigd dat hij desalniettemin naar de Raad van State stapt om de beslissing rond de gaswinning aan te vechten.

Veel Groningers zijn woedend omdat de gasbel in hun provincie Nederland veel geld en energie oplevert, maar hen vooral schade en onzekerheid brengt. De aardgaswinning levert de Nederlandse schatkist jaarlijks gemiddeld zo'n 10 miljard euro op. Over vijf weken zijn er in Nederland bovendien provinciale verkiezingen.

Gevolgen voor ons land

Volgens de krant De Tijd is het einde van de gasaanvoer vanuit Nederland naar ons land en andere Europese landen sowieso in zicht. De gasaanvoer vanuit Nederland naar ons land wordt vanaf 2024 afgebouwd. Om die verandering op te vangen, moeten de distributienetbeheerders nu al in actie treden.

Nederlands gas is minder energierijk dan gas uit bijvoorbeeld Noorwegen of Rusland en zit daarom in een aparte pijpleiding. Hoewel de meeste installaties de overschakeling probleemloos aankunnen, zullen honderdduizenden gasinstallaties wel moeten worden geïnspecteerd. Het gaat om installaties in de regio van aan de Nederlandse grens tot net onder Brussel.

Meest gelezen