12 jaar cel voor Sharia4Belgium-leider Belkacem

De leden van Sharia4Belgium zijn veroordeeld tot zware celstraffen. Fouad Belkacem moet 12 jaar de cel in. De rechtbank heeft geoordeeld dat hij de leider was van een terroristische groepering. Van de 44 andere beklaagden in het proces acht de rechter ook bewezen dat ze lid of leider waren. Velen kregen dan ook zware celstraffen. Jejoen Bontinck kreeg 40 maanden met uitstel, en moet in deze zaak dus niet meer de cel in.

"Voor alle 45 beklaagden is leiderschap of lidmaatschap van de terreurgroep bewezen", oordeelde de rechter vanochtend. De leiders van de groepering kregen zware celstraffen die oplopen tot 15 jaar en zware boetes. De gewone leden, zoals Brian De Mulder, moeten 5 jaar de cel in en kregen een boete van 15.000 euro.

De rechter zei dat het om een terroristische organisatie te veroordelen niet nodig is dat er misdrijven zijn gepleegd. Het was voldoende dat Sharia4Belgium van plan was ooit aanslagen te plegen in België of in het buitenland.

"Absolute leider"

Fouad Belkacem zou de Syriëstrijders als "absolute leider" en oprichter van Sharia4Belgium hebben klaargestoomd voor gewapende strijd. De rechter veroordeelde hem daarom tot een celstraf van 12 jaar en een boete van 30.000 euro, hoewel het Openbaar Ministerie 15 jaar had gevraagd.

Belkacem kreeg dus een mindere straf dan sommige andere leiders van zijn groepering, die tot 15 jaar werden veroordeeld. Dat komt omdat Belkacem als enige niet zelf naar Syrië is gegaan, in tegenstelling tot de andere leiders. Velen van hen zitten zelfs nog in Syrië en werden dus bij verstek veroordeeld. De rechter eiste wel hun onmiddellijke aanhouding, ook van sommigen waarvan wordt gezegd dat ze in Syrië zijn omgekomen.

Bontinck

Jejoen Bontinck, de bekendste van de andere verdachten werd veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 40 maanden. Hij hoeft in deze zaak dus niet meer de cel in. Hij zit nog wel vast omdat hij het contactverbod met zijn vriendin geschonden had.

"Voor wie straf met uitstel kreeg, is dit de laatste kans", waarschuwde de rechter. Bontinck krijgt ook een schadevergoeding omdat een aantal andere beklaagden hem in Syrië een tijdlang hadden gevangengenomen.

Tegelijk is de “onweerstaanbare dwang”, die Bontincks advocaten opwierpen, door de rechter verworpen. Jejoen werd volgens de rechter niet gebrainwasht, hooguit geïndoctrineerd, en vertrok uit eigen beweging naar Syrië.

Nicolas Maeterlinck

Gehersenspoeld

Tijdens het proces, dat vandaag werd afgesloten, stonden kopstuk Fouad Belkacem en 44 andere leden van de radicale moslimgroep terecht. Het Openbaar Ministerie voerde aan dat Belkacem jongeren zou hebben gehersenspoeld, met verplichte lezingen en trainingen. 

De advocaten van Belkacem hadden de vrijspraak gevraagd omdat hij in hun ogen niet meer is dan een provocateur. Ze hadden ook geopperd dat de correctionele rechtbank niet bevoegd is, omdat het gewapende conflict in Syrië onder het internationaal humanitair recht valt.

Maar de rechtbank zei vanochtend dat ze wel degelijk bevoegd is om deze zaak te behandelen. De groeperingen waarbij ze zich aansloten in Syrië zijn namelijk terreurgroepen en geen officiële strijdkrachten die onder het internationaal recht vallen.

Meest gelezen