Leveranciers rekenen hun stroomcertificaten te veel door

Verschillende leveranciers rekenen méér kosten door voor groene stroom dan dat ze er zelf voor betalen. Een miljoen klanten zou daardoor te veel aangerekend krijgen, zegt CD&V-energiespecialist Robrecht Bothuyne.

“We willen met z’n allen meer groene stroom, want dat is goed voor het milieu én de portemonnee”, legt CD&V'er Robrecht Bothuyne uit.  “Daarom krijgen de producenten van groene stroom uit bijvoorbeeld zonnepanelen en windturbines certificaten."

Leveranciers van elektriciteit van hun kant, moeten elk jaar een hoeveelheid van die certificaten opkopen. "Zij mogen die ook doorrekenen naar hun klanten, maar sommige leveranciers maken hier echter winst op", stelde Bothuyne vast. Uit zijn berekeningen blijkt nu dat verschillende stroomleveranciers jaarlijks zo'n 21 miljoen te veel doorrekenen aan hun klanten.

20 euro per klant

"Het kan en mag uiteraard niet de bedoeling zijn dat hier winst op gemaakt wordt", merkt Bothuyne op. Vooral EDF Luminus, Eni, Lampiris en Essent rekenen een stuk meer door aan hun 1 miljoen klanten. Luminus spant de kroon en rekende in 2013 11 miljoen te veel door aan de klanten, weet Bothuyne. "Hun klanten hebben daardoor gemiddeld 20 euro te veel betaald.

"Gelukkig zijn er ook leveranciers die hier geen extra winst op maken", stelt Bothuyne. Dat is het geval voor Electrabel, Ecopower en Wase Wind.

De CD&V'er dringt er nu op aan dat Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) samen met de VREG een oplossing uitdoktert.

Meest gelezen