Zoniënwoud op shortlist van Unesco

Het Zoniënwoud in en rond Brussel staat op de shortlist van de Unesco voor mogelijke erkenning als werelderfgoed. De drie gewesten dienden samen een dossier in voor erkenning van delen van het woud als natuurerfgoed.

Het Zoniënwoud prijkt op een shortlist met 33 ongerepte beukenwouden. De Unesco wil het Europees netwerk van authentieke beukenbossen uitbreiden, nadat eerder wouden in de Karpaten en Duitsland erkend werden.

De drie gewesten ondertekenden een intentieverklaring met hun gezamenlijke toekomstplannen voor het Zoniënwoud en stelden zich in oktober vorig jaar kandidaat. Vóór eind januari, netjes op tijd, voegde België het woud toe aan de nationale indicatieve lijst die nu op de Unesco-hoofdzetel in Parijs ligt. Daarmee behoort ons land tot een groepje van twaalf landen met in het totaal 33 sites of bossen.

Voor de samenstelling van het eigenlijke dossier is er nog tijd tot januari 2016. De derde en laatste stap volgt in het voorjaar van 2017. Dan maakt de VN-organisatie de uiteindelijke keuze.

Meest gelezen