"70 puntenplan van Vlaams Blok is uitgevoerd"

Volgens de Liga voor de Mensenrechten hebben de regeringspartijen van de laatste 20 jaar het controversiële 70 puntenplan van het voormalige Vlaams Blok grotendeels uitgevoerd. Volgens het nieuwste rapport van de Liga is de toestand van de mensenrechten in België onrustwekkend. Het 70 puntenplan wordt daarbij aangehaald als voorbeeld.

Het nieuwe jaarrapport van de Liga voor Mensenrechten verschijnt pas eind februari, maar toch is er nu al een tipje van de sluier gelicht. Volgens Alexis Deswaef, de voorzitter van de Franstalige afdeling van de Liga voor de Mensenrechten, is het 70 puntenplan van het voormalige Vlaams Blok exemplarisch voor de huidige toestand van de mensenrechten in ons land. 

In dat 70 puntenplan werd onder meer gepleit voor een strenger uitwijzings- en repatriëringsbeleid van asielzoekers, de oprichting van gesloten centra en een verstrenging van de voorwaarden om Belg te kunnen worden.

Het plan van het voormalige Vlaams Blok was de basis voor het cordon sanitaire tegen de partij. "Maar het was een schok om te zien hoeveel punten van dat plan ondertussen zijn uitgevoerd of geen taboe meer zijn voor de partijen die destijds het plan onbespreekbaar hadden genoemd", zegt Deswaef.

"Vooral op het vlak van vreemdelingenbeleid is de situatie dus heel erg", stelt Deswaef. Hij bedoelt dan onder meer het in het leven roepen van een staatssecretaris voor Asiel en Migratie en de toename van het aantal uitwijzingen.

Het voormalige Vlaams Blok werd in 2004 veroordeeld voor racisme, maar hervormde zich tot Vlaams Belang. De huidige voorzitter van die partij, Tom Van Grieken, heeft ondertussen al via Twitter gereageerd op de stelling van de Liga voor de Mensenrechten. "70-puntenplan Vlaams Blok uitgevoerd. Bon. Dus niet langer als argument tegen ons?", zo vraagt Van Grieken zich af.

Meest gelezen