Stoofvlees-friet is dé ultieme Vlaamse Klassieker

De Vlaming heeft gekozen: dat 14.331 kijkers hebben gestemd op stoofvlees-friet als dé ultieme Vlaamse Klassieker uit alle Vlaamse gerechten die hij de voorbije vijf jaar klaarmaakte in "Dagelijkse kost". Meus roept zondag 1 maart uit tot Nationale Stoofvlees-frietdag en vraagt de kijkers om die dag massaal dit topgerechtje klaar te maken.

Jeroen Meus maakte de uitslag vanochtend bij "De Madammen" op Radio 2 bekend. De top 3 wordt trouwens vervolledigd door steak-friet met sla en bearnaisesaus op 3 en witloof met hesp in de oven op 2.

Meus: "Stoofvlees-friet is een geweldig Vlaams gerecht, en ook de nummer 2 is mijn goesting wel! Maar zelf zou ik als Vlaamse Klassieker toch kiezen voor worst met rode kool. En wat ik nog niet in "Dagelijkse kost" heb gemaakt, maar zeker op mijn wenslijstje staat, zijn varkenspootjes."

De volledige top 10 van De Vlaamse klassieker:

  1. Stoofvlees-friet 
  2. Witloof met hesp in de oven
  3. Steak-friet met sla en bearnaisesaus
  4. Vol-au-vent
  5. Balletjes met krieken & balletjes in tomatensaus
  6. Asperges op z'n Vlaams
  7. Konijn met pruimen
  8. Kalfstong in madeirasaus
  9. Zeetong 'à la meunière'
  10. Steak tartaar

 

Van maandag 16 februari tot en met donderdag 26 februari kookt Jeroen Meus in "Dagelijkse kost" de nummer 10 tot en met 2 uit de top 10.

1 maart, Nationale Stoofvlees-frietdag

Op vrijdag 27 februari shopt Jeroen Meus de beste ingrediënten bijeen om die een dag later, op zaterdag 28 februari, klaar te maken. Hij hoopt ook dat de Vlamingen op zondag 1 maart allemaal de nummer 1 op tafel toveren en zal op verschillende plekken ook zelf langsgaan.

In de feestelijke extra uitzending van zondag 1 maart, de Nationale Stoofvlees-frietdag, krijgt de kijker daar een verslag van en blikt Jeroen Meus ook op een bijzondere manier terug op vijf jaar "Dagelijkse kost" en ondertussen 1.000 afleveringen.

Meus: "Ik heb in die vijf jaar "Dagelijkse kost" heel veel leuke momenten meegemaakt natuurlijk. Maar wat ik erg leuk vond, was de fanfare voor mijn verjaardag en ook toen ik in de uitzending kon aankondigen dat ik papa werd, was voor mij wel een heel mooi en intens moment."

Meest gelezen