Maggie De Block wil langdurig zieken weer aan het werk

Artsen moeten in de toekomst nagaan of en op welke manier langdurig zieken toch aan het werk kunnen worden gezet. Dat idee legt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) op tafel.

Wie nu door ziekte niet kan gaan werken, wordt arbeidsongeschikt verklaard en krijgt een uitkering. Dat kost de sociale zekerheid veel geld en de regering wil voor de langdurig zieken de redenering gewoon omdraaien.

In plaats van deze mensen 100 procent arbeidsongeschikt te verklaren, wil de regering bekijken of ze toch nog iets kunnen betekenen binnen hun bedrijf of werkplek. "Mensen die langdurig ziek zijn, kunnen hun oude job vaak niet hervatten en worden zo afgeschreven op de arbeidsmarkt", legt minister De Block uit.

"Zoals de programmawet het toelaat, willen we onderzoeken of het mogelijk is dat de behandelende arts, de arbeidsgeneesheer en de arts van het ziekenfonds nagaan in hoeverre die mensen wél nog bekwaam zijn bepaalde taken uit te voeren. Meestal zal het waarschijnlijk op een deeltijdse job neerkomen en mogelijk ook niet de job die ze vóór hun ziekte uitoefenden. Maar mogelijk kunnen ze wel andere taken op zich nemen, zodat ze in een arbeidsomgeving blijven en op een beter inkomen kunnen rekenen."

Vanaf drie maanden ziekte zou de federale regering al op die manier willen ingrijpen. Zo zouden er aanpassingen kunnen komen in het werkschema van de zieke, of zal er gekeken worden wat er op de werkvloer zelf kan veranderen

"Idee aan het uitwerken"

Het kabinet van De Block benadrukt dat het de plannen nog verder moet uitwerken. De minister moet bijvoorbeeld nog overleg plegen met de ziekenfondsen.

Tegelijk blijven een pak vragen onbeantwoord. Hoe zal de verhouding tussen loon en uitkering eruit zien? Wat als de werkgever niet mee wil? "Het is nog niet zo ver", benadrukt Els Cleemput, de woordvoerder van De Block. "We zitten nog maar aan het begin van het overleg."

Meest gelezen