"Stuur alle politici naar psychiaters"

Hoe krijgen we efficiëntere politici? Leg ze op de sofa bij psychiaters en relatietherapeuten. Dat opmerkelijke voorstel lanceert Alastair Campbell, de voormalige spindoctor van de Britse oud-premier Tony Blair, in The Sunday Times.

Elitesporters doen het beter dan zakenmensen en zakenmensen doen het beter dan politici. Zo luidt de vaststelling van Campbell. "Sport is bij voorbaat een fysieke activiteit, maar je vindt amper sportmensen die geen psychologische begeleiding krijgen. Politiek daarentegen vergt vooral mentale inspanningen en toch zijn er weinig politici die mentale steun zoeken."

En dus zouden alle politici een psychiater moeten opzoeken. Volgens de spindoctor zou dat hen helpen om betere leiders te worden en om stress in te tomen.

Zelf deed hij het voorstel al in 2005 aan Tony Blair. "Ik ben bereid om out of the box te denken, maar zo ver wil ik niet gaan", was het antwoord van de toenmalige Britse premier.

Relatietherapie

Mentale begeleiding zou volgens Campbell ook kunnen vermijden dat politici verkiezingen zouden verliezen. Zo wijt hij het feit dat Labour - de partij van Blair - van de macht werd verdreven aan interne twisten tussen Tony Blair en Gordon Brown. Hij zou hen aangeraden hebben om in relatietherapie te gaan, maar dat weigerden ze...en ze verloren de verkiezingen.

Nu nog de politici overtuigen. Dat is niet zo gemakkelijk, vreest de Britse spindoctor. Volgens hem zijn politici als de dood voor negatieve perceptie. Krantenkoppen als "De premier bij de zielenknijper" zien ze dan ook liever niet verschijnen.

Meest gelezen