Doel 1 is ontkoppeld van het net

De kernreactor van Doel 1 is, zoals gepland was, vanavond stilgelegd. Dat moest wettelijk, omdat de reactor 40 jaar oud is. In december gebeurt hetzelfde met Doel 2.

"Doel 1 is om 22.42 uur veilig van het net gegaan", laat Geetha Keyaert van Electrabel weten aan VRT Nieuws.

De vraag is of dit een definitieve dan wel tijdelijke sluiting zal zijn. Electrabel houdt rekening met beide scenario's, maar gokt toch vooral op een tijdelijke sluiting. De regeringspartijen zijn namelijk voorstander om de levensduur van de reactor te verlengen.

Pittige centendiscussie

Doel 1 langer openhouden zal evenwel geen evidente kwestie zijn. Zo moet het nucleair controleorgaan FANC nog de goedkeuring geven. Bovendien is de brandstof op en er moet nog een nieuwe wet worden gestemd.

Electrabel zelf zegt dat ze 600 à 700 miljoen euro zal moeten investeren in Doel 1 en 2 en wil dan zeker zijn dat ze 10 jaar ver kunnen plannen én dat er winst kan gemaakt worden. Versta: Electrabel wil dat de overheid de nucleaire rente - de belasting op de kerncentrales - verlaagt. Het wordt dus ook nog een pittige centendiscussie.

Meest gelezen