UGent en VUB willen opnieuw jaarvakken invoeren

De Gentse universiteit wil vanaf volgend academiejaar opnieuw jaarvakken invoeren voor bepaalde studierichtingen. Het is een van haar maatregelen om de studieduurverlenging aan te pakken en de werklast voor de student te spreiden. De Vrije Universiteit Brussel spreekt van een "uitzonderingsmaatregel".

Tien jaar nadat het semestersysteem werd doorgevoerd, wil UGent opnieuw jaarvakken invoeren. "Met het invoeren van het semestersysteem hebben we vastgesteld dat bepaalde vakken soms wat kunstmatig werden opgesplitst in een eerste en tweede deel", verduidelijkt rector Anne De Paepe. "Daar lijkt het ons logischer om er opnieuw jaarvakken van te maken."

Concreet wil dat zeggen dat studenten enkel op het einde van het academiejaar een examen moeten afleggen en dus niet twee keer per jaar.  "De vakken worden weliswaar gekoppeld aan een reeks proefexamens in het eerste semester." De herinvoering van het jaarsysteem moet de slaagkansen van de eerstejaarsstudenten doen stijgen. 

VUB: "Uitzonderingsmaatregel"

Ook bij de Vrije Universtiteit Brussel wordt over het herinvoeren van jaarvakken nagedacht. "Al zou het wel meer een uitzonderings­maatregel zijn", legt vicerector onderwijs Yvette Michotte uit. "Indien blijkt dat een eerstejaarsvak een knelpunt vormt en dat studenten meer tijd nodig hebben om de leerstof te verwerken, dan kan het - mits goede motivering en pas ten vroegste volgend academiejaar - een jaarvak worden."

UGent wil bachelor en master ook beter scheiden

De UGent wil daarnaast ook komaf maken met het meenemen van eerstejaarsvakken in de master. Ze zal daarvoor delibereren op het einde van het eerste jaar, alsook op het einde van de bacheloropleiding. Van elke student zal zijn of haar globaal traject worden bekeken, klinkt het.