Europa krijgt antipropagandabureau

De Europese Unie gaat een bureau oprichten om een tegengewicht te bieden tegen de propaganda van moslimextremisten. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon aangekondigd op de top tegen radicalisering in de Verenigde Staten.

Volgens minister Jambon moet het antipropagandabureau van de EU moslimjongeren ervan weerhouden om zich bij extremistische organisaties te scharen, terreurdaden uit te voeren of naar Syrië te gaan. Er moet een alternatief geboden worden voor de propaganda waarbij één ideologie van haat en vernieling verheerlijkt wordt. 

De EU volgt daarmee het voorbeeld van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, waar al eerder een gelijkaardig bureau is opgericht. Het antipropagandabureau zou een tegenkanaal moeten zijn op het internet en de sociale media, maar ook via advertenties en borden langs de weg.

België is een klein land, maar wordt op deze top beschouwd als een soort laboratorium voor de aanpak van geradicaliseerde moslimjongeren, onder meer door de aanwezigheid van minister Jambon en Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde.

Vanuit ons land zijn er 380 mensen naar Syrië vertrokken om zich aan te sluiten bij extreme groepen zoals al-Nusrat of IS. In de hele VS zijn er dat slechts een honderdtal.

Op de top in Washington was president Barack Obama aanwezig. Hij kwam uitleggen dat er geen "clash of civilisations" is, zoals de terroristen voorstellen, maar wel een strijd tegen mensen die hun perverse visie van wat de islam moet zijn, willen opdringen aan andere moslims.

AP2013

Meest gelezen