"België bij landen die het slechtste dieet hebben"

België behoort bij de landen met de meest ongezonde eetgewoonten ter wereld. Dat blijkt uit een groot onderzoek naar de eetgewoonten in 187 landen. Uit het onderzoek blijkt ook dat er wereldwijd een kleine toename is van de consumptie van een aantal gezonde voedingswaren, maar dat die teniet wordt gedaan door een nog grotere toename van de consumptie van een aantal ongezonde voedingsmiddelen.

België scoort bijzonder slecht op het gebied van voedingsgewoonten en staat op de derde plaats van de landen met de meest ongezonde diëten, na Armenië en Hongarije. Ons land komt net voor de Verenigde Staten en Rusland. IJsland, Letland, Brazilië, Colombia en Australië vullen de top 10 aan.

Dat blijkt uit een grote internationale studie naar de voedingsgewoonten in 187 landen in 1990 en 2010.

De top drie van de landen met de gezondste eetgewoonten bestaat uit Afrikaanse landen: Tsjaad, Sierra Leone en Mali, en ook de rest van de lijst wordt gedomineerd door Afrikaanse landen.

Volgens de leider van het onderzoek, Fumiaki Imamura van de Universiteit van Cambridge, scoort ons land zo slecht omdat fastfood in ons land "voor het grijpen ligt", en omdat onze drie nationale producten, bier, chocolade en wafels, caloriebommen zijn. Imamura, die onze vierde nationale trots, frieten, dan nog buiten beschouwing laat, zei dat aan Het Laatste Nieuws.

Beter en slechter

Uit de studie blijkt dat de wereldwijde consumptie van gezonde voedingsmiddelen gestegen is in de laatste 20 jaar, maar dat die stijging teniet gedaan werd door een toename van de consumptie van ongezonde voedingswaren, zoals charcuterie en zoete frisdranken.

Tussen 1990 en 2010 was de verbetering van het dieet het grootst in de rijkste landen, die gemiddeld hun consumptie van ongezonde voedingswaren verminderden en meer gezonde producten aten.

Desondanks behoren ook de diëten van de mensen in de meest welvarende landen ter wereld, zoals de VS, Canada, Australië en landen in West-Europa, tot de ongezondste diëten ter wereld, omdat ze de hoogste consumptie van ongezonde voedingswaren hebben.

En terwijl de landen met de hoogste inkomens een lichte verbetering zagen in de laatste 20 jaar, wordt er niet gezonder gegeten in landen als China en India. Onderzoeker Dariush Mozaffarian zegt daarover: "Het is erg dringend om ons toe te spitsen op de verbetering van het dieet van de armere bevolkingsgroepen. Als we niets doen, zal ondervoeding snel overschaduwd worden door zwaarlijvigheid en niet besmettelijke ziekten, zoals we reeds zien in India, China en andere landen met een inkomen uit de middengroep."

Afrikaanse landen gezondst

Uit de studie blijkt dat Mediterrane landen als Griekenland en Turkije voornamelijk gezonde voedingswaren aten, net als arme landen als Tsjaad en Mali. De gewezen Sovjet-republieken als Oezbekistan, Turkmenistan en Kirgistan, scoorden laag voor het eten van gezonde voeding, net als andere Centraal-Europese landen.

Afrikaanse landen hadden de meest gezonde diëten en uit de studie bleek verder ook nog dat vrouwen gezonder eten dan mannen, en oude mensen gezonder dan jonge mensen.

Volgens onderzoeksleider Fumiaki Imamura kan de studie een belangrijk hulpmiddel zijn in de strijd tegen obesitas en de gezondheidsrisico's die daaraan verbonden zijn. "Tegen 2020 zullen niet besmettelijke ziekten volgens projecties verantwoordelijk zijn voor 75 procent van alle sterfgevallen. Het verbeteren van het dieet moet een cruciale rol spelen bij het verlichten van deze zware last."

"Onze bevindingen hebben implicaties voor regeringen en internationale organen wereldwijd. De verschillende trends op het gebied van diëten gebaseerd op gezonde en ongezonde voeding, tonen de noodzaak aan om de verschillende, diverse oorzaken van deze trends te begrijpen, zoals de politiek op het gebied van landbouw, de voedselindustrie en de gezondheidszorg. Acties in het beleid op verschillende gebieden zijn essentieel om mensen te helpen een optimaal dieet te bereiken, om de obesitas-epidemie onder controle te krijgen en de niet besmettelijke ziekten in alle regio's van de wereld te verminderen."

Eerste onderzoek

Het onderzoek is de eerste grootschalige analyse van wereldwijde eetgewoonten, gebaseerd op 325 studies en gegevens van de Food and Agricultural Organisation van de VN over 187 landen, goed voor 90 procent van de wereldbevolking. Ze werd uitgevoerd door onderzoekers van de Friedman School of Nutrition Science and Policy van de Tufts University en de Medical Research Council Epidemiology Unit van de Universiteit van Cambridge en gepubliceerd in The Lancet Global Health.

De onderzoekers bekeken drie verschillende dieet-patronen: een gezond dieet op basis van 10 gezonde voedingsmiddelen (fruit, groenten, bonen en peulvruchten, noten en zaden, volle granen, melk, meervoudig onverzadigde vetzuren, vis, omega-3 en vezels), een ongezond dieet op basis van 7 ongezonde producten (vlees, bewerkte vleeswaren, zoete frisdranken, verzadigde vetten, transvetten, cholesterol en natrium), en een derde algemeen dieet gebaseerd op alle 17 voedingsmiddelen.

Lijstjes

De landen met de ongezondste diëten (gebaseerd op 7 ongezonde voedingsmiddelen):

 • Armenië
 • Hongarije
 • België
 • VS
 • Rusland
 • IJsland
 • Letland
 • Brazilië
 • Colombia
 • Australië
   

De landen met de gezondste diëten (gebaseerd op 10 gezonde voedingsmiddelen):

 • Tsjaad
 • Mali
 • Kameroen
 • Guyana
 • Tunesië
 • Sierra Leone
 • Laos
 • Nigeria
 • Guatemala
 • Frans Guyana

De landen met de ongezondste diëten (gebaseerd op alle 17 voedingsproducten):

 • Armenië
 • Hongarije
 • België
 • Tsjechië
 • Kazakhstan
 • Wit-Rusland
 • Argentinië
 • Turkmenistan
 • Mongolië
 • Slovakije

De landen met de gezondste diëten (gebaseerd op alle 17 voedingsproducten):

 • Tsjaad
 • Sierra Leone
 • Mali
 • Gambia
 • Oeganda
 • Ghana
 • Ivoorkust
 • Senegal
 • Israël
 • Somalië

Meest gelezen