Deze keer koos Tom Waes zélf de bestemmingen van "Reizen Waes"

Tom Waes is terug in televisieland, en wel met een vaste afspraak op zondagavond. Voor het tweede seizoen van "Reizen Waes" trok de televisiemaker opnieuw de halve wereld rond, op zoek naar onbekend terrein dat het ontdekken waard is. "Door ons te gedragen als een bende naïeve toeristen komen we met veel weg."

In het eerste seizoen van "Reizen Waes" trok Tom Waes met enkele camera's in zijn kielzog onder meer naar Iran, Vanuatu en -jawel- Turkmenistan. In het tweede seizoen had hij meer inspraak in de keuze voor bepaalde bestemmingen.

"Ik ben oprecht blij dat mijn team voor deze tweede reeks enkele keren heeft gevraagd "waar wil jij eigenlijk naartoe"? (lacht) Na het eerste seizoen hadden we gemerkt dat we niet per se naar gevaarlijke of onbereikbare landen moesten gaan, maar dat we met onze aanpak op veel plaatsen goede televisie konden maken."

"Zonder twijfel terug naar Alaska"

Over zijn favoriete aflevering van deze reeks hoeft hij niet lang na te denken: "Zonder twijfel Alaska. Het is een dubbelaflevering geworden: het eerste deel gaat over de film "Into the wild", het verhaal van een jonge kerel die na enkele maanden rondtrekken in Alaska sterft. In het tweede deel wilde ik zelf ervaren hoe het is om helemaal alleen te overleven. En ik heb beseft dat ik zonder twijfel terug wil, want je wil zo'n avontuur uiteindelijk met iemand delen."

Waes staat er intussen om bekend een avonturier te zijn, die niet terugdeinst voor een beetje risico. "Logeren tussen de beren is een risico, dat ik bereid was te nemen. Al was het uiteraard iets anders dan de Ardennen", grijnst hij.

Als het gaat over de invulling van zijn eigen vakanties, mag het  voor Waes een stuk minder spectaculair.

"Je dom voordoen werkt beter dan kritische vragen"

Andere bestemmingen zijn niet meteen voor herhaling vatbaar. "Noord-Korea stond bij het eerste seizoen van "Reizen Waes" al hoog op onze lijst. Het was een avontuur om er binnen te geraken, maar ik weet niet of ik ooit nog terug wil. Het vreemde regime woog zwaar op mijn gemoed. De bevolking leeft er volledig afgesloten van de buitenwereld en ze krijgen een andere geschiedenis aangeleerd. Ik heb het daar moeilijk mee."

Waes zou Waes niet zijn natuurlijk als hij al die gekke regels en gewoontes niet op zijn eigen, creatieve manier zou proberen te omzeilen.

"Het voordeel van ons programma is dat we vertrekken vanuit het standpunt van de onschuldige toerist. Daardoor kan je wat naïevere vragen stellen. Door je "van de domme" te houden kom je een pak verder dan met kritische, journalistieke vragen."

"Hond en geitenkop gegeten"

Tijdens zijn vele reizen had Waes niet enkel oog voor prachtige landschappen en de lokale bevolking. Hij dompelde zich ook onder in de lokale eetgewoontes, met wisselend succes.

"Graag nog naar Antarctica en Paaseiland"

Volgens Waes is er nog genoeg voer voor een derde reeks. "Antarctica staat al heel lang op mijn persoonlijke verlanglijst. Paaseiland ook trouwens, net als Christmas Island", vertelt hij.

"Dat is een klein eilandje boven Australië waar jaarlijks een miljoen krabben van het noorden naar het zuiden trekken, en dat wil ik zien." En laten krabben toevallig wél perfect eetbare dieren zijn, Tom.

Meest gelezen