Tsipras: "Veldslag gewonnen, maar de oorlog nog niet"

Door het akkoord dat Griekenland met Europa heeft gesloten, komt er een einde aan de strenge besparingspolitiek. Dat heeft de Griekse premier Alexis Tsipras vanmiddag gezegd in een korte toespraak op de Griekse televisie.

Tsipras is ervan overtuigd dat door het nieuwe akkoord de kaarten anders liggen dan voorheen. “Het akkoord met de eurogroep heeft de verplichtingen van de vorige regering verbroken om te snoeien in lonen en pensioenen, voor ontslagen in de publieke sector en voor BTW-verhogingen op voeding en geneesmiddelen”, zei Tsipras triomfantelijk. Die besloot dat daardoor "ons belangrijkste doel bereikt" was.

Tegelijk wilde Tsipras overdreven optimisme temperen, omdat hij weet dat zijn regering de komende maanden nog voor een loodzware opdracht staat. “We hebben een veldslag gewonnen, maar nog niet de oorlog”, sprak hij de kijkers waarschuwend toe. “De echte moeilijkheden liggen nog voor ons.”

Huiswerk tegen maandag

Door het akkoord dat Tsipras’ minister van Financiën Varoufakis gisteren heeft gesloten met zijn Europese collega’s, krijgt Griekenland vier maanden financiële ademruimte. "Tegen juni zal Griekenland zijn eigen ontwikkelingsplan voorleggen", kondigde Tsipras aan.

Maar minister Varoufakis kreeg ook huiswerk op korte termijn mee, want maandag moet de Griekse regering al een lijst met concrete hervormingen kunnen voorleggen. Daarom heeft premier Tsipras vanmiddag zijn kernkabinet bijeengeroepen. Pas als die plannen worden goedgekeurd, wordt het nieuwe akkoord finaal goedgekeurd.

Meest gelezen