"Birdman" grootste winnaar op de Oscars

"Birdman" is de grote winnaar geworden van de Oscars die afgelopen nacht in Los Angeles zijn uitgereikt. De film kon vier van de negen nominaties verzilveren, waaronder die van beste film. "The Grand Budapest Hotel" kreeg ook vier beeldjes mee naar huis, zij het in kleinere categorieën.

Acteur Neil Patrick Harris had de eer en het genoegen om dit jaar de Oscars in goede banen te leiden. “Vandaag eren we de blankste, euh, beste acteurs van Hollywood”, stak hij van wal. Een sneer naar de “witte Oscars” van dit jaar. Alle genomineerde acteurs waren, in tegenstelling tot vorig jaar, immers blank. Nadien zette de Amerikaanse acteur -letterlijk en figuurlijk- de toon. Hij zong -samen met onder anderen Anna Kendrick en Jack Black- “Moving pictures”, een nummer geschreven door de makers van “Let it go”.

J.K. Simmons mocht het eerste beeldje van de avond ophalen. Hij kreeg de Oscar voor beste acteur in bijrol voor zijn rol in “Whiplash”. De man bracht ook meteen een goede raad mee. “Als je het geluk hebt dat je ouders nog leven: bel ze op”, zei hij. "Whiplash” werd later op de avond nog beloond voor beste geluid en beste montage.

De Oscar voor beste actrice in een bijrol ging naar Patricia Arquette voor haar rol in “Boyhood”, de film van Richard Linklater die over een periode van 12 jaar werd opgenomen. Nadat ze zowat alles en iedereen bedankte, maakte ze plots een politieke bocht. Ze richtte zich daarbij naar “iedere vrouw die ooit een kind ter wereld heeft gezet, belastingen betaalt en burger is”. “Wij hebben gevochten voor de rechten van alle anderen. Nu is het onze tijd om gelijke rechten te hebben in de Verenigde Staten”, klonk het fel. Wat volgde was een daverend applaus van het publiek.

"Boyhood" slaagde er overigens niet in nog een andere Oscar mee naar huis te nemen, hoewel de film in zes categorieën was genomineerd.

"Blijf vreemd, blijf anders"

"Birdman", de film van de Mexicaanse regisseur Alejandro González Iñárritu, is zonder twijfel de grootste winnaar van deze Oscars. De film werd beloond in de categorieën beste film, beste regisseur, beste origineel scenario en beste camerawerk.

"Ik wil een seconde spenderen aan mijn mede-Mexicanen. Ik hoop dat ze in eigen land de overheid krijgen die ze verdienen", zei de regisseur. "Ik hoop ook dat Mexicaanse migranten in dit land op dezelfde manier en met hetzelfde respect kunnen behandeld worden als degene die dit land mee hebben groot gemaakt."

Beste acteur en beste actrice kwamen echter uit heel andere films. Zo kreeg Julianne Moore een Oscar voor haar rol in de film "Still Alice" en werd Eddie Redmayne bekroond tot beste acteur voor zijn rol in "The theory of everything". Die laatste was duidelijk enthousiast en geëmotioneerd, waardoor hij zijn beeldje bijna uit zijn handen liet vallen.

"The imitation game" is een van de grootste verliezers van de avond. De film werd acht keer genomineerd en kon enkel de Oscar voor beste bewerkte scenario verzilveren, een prijs die naar scenarist Graham Moore (foto in tekst) ging. Hij bracht een ontroerend dankwoord. “Toen ik 16 jaar was, wilde ik zelfmoord plegen omdat ik dacht dat ik hier niet thuishoorde”, zei hij. “Nu sta ik hier. Ik wil dit moment delen met iedereen die denkt dat hij abnormaal is en niet thuishoort op deze planeet. Blijf vreemd, blijf anders. Je hoort hier wel.”

"Ida" beste niet-Engelstalige film

"The Grand Budapest Hotel" kreeg net als "Birdman" vier beeldjes mee naar huis, zij het in kleinere categorieën. De film van Wes Anderson moest het vooral hebben van de prijzen die "uiterlijke kenmerken" eren: beste kostuum, make-up, aankleding en soundtrack.

De Oscar voor beste niet-Engelstalige film ging dit jaar naar “Ida”, de Poolse-Deense film van Paweł Pawlikowski waarin het hoofdpersonage gaat grasduinen in haar verleden en ontdekt dat ze van joodse afkomst is. De regisseur merkte op dat hij een stille film heeft gemaakt, over het terugtrekken uit de wereld. “En hier zijn we dan in het epicentrum van lawaai en aandacht”, zei hij. “Het leven zit vol verrassingen.”

Meer dan enkel beeldjes die uitgedeeld worden

Zoals gewoonlijk was de Oscaruitreiking meer dan enkel een aaneenschakeling van beeldjes die uitgedeeld werden. Een van de opvallendste momenten van de avond was ongetwijfeld Harris die na een van de vele reclameblokken in ondergoed al wandelend door de gangen te zien is en uiteindelijk zo op het podium belandt. Een verwijzing naar de -uiteindelijk bekroonde- film “Birdman”, waar een soortgelijke scene in voorkomt.

Daarnaast was er ook plaats voor heel wat muzikale intermezzo’s. Onder anderen countryzanger John Legend en Common, Tim McGraw en Rita Ora brachten de genomineerde muzieknummers. Opvallendste vertoning was ongetwijfeld die van Tegan and Sara, die “Everything is awesome" uit de Lego-film brachten. Het podium veranderde even in een Lego-land en Oprah Winfrey kreeg een Oscar uit Lego in haar handen, waar ze duidelijk tevreden mee was.

Tegen het einde van de uitzending was er tijd voor een verjaardagsfeestje. “The sound of music” blaast dit jaar 50 kaarsjes uit en kreeg daarom een ode door –jawel- Lady Gaga, die hét lied van die film mocht brengen. Even later kwam Julie Andrews, de actrice en zangeres uit de originele film, nog even op het podium. “Bedankt voor het wonderlijke eerbetoon”, zei ze tegen Lady Gaga.