"CEO van HSBC had zelf miljoenen op Zwitserse bankrekening"

De CEO van de Britse bank HSBC heeft jarenlang zelf miljoenen geparkeerd op een Zwitserse rekening van de bank. Dat moet blijken uit documenten die de Britse krant The Guardian heeft ingekeken. Pijnlijk, want topman Stuart Gulliver excuseerde zich vorige week nog openlijk voor de lucratieve belastingoperaties die de Zwitserse afdeling van de bank jarenlang mee op poten heeft helpen zetten.

In totaal zou er zo'n 6,7 miljoen euro op de Zwitserse rekening van Gulliver hebben gestaan. Bovendien zou de huidige topman van HSBC ook jarenlang zijn bonussen hebben laten uitbetalen via een vennootschap in Panama. Ten slotte is Stuart Gulliver ook nog gedomicilieerd in Hongkong, vermoedelijk uit fiscale motieven.

De juridische adviseurs laten weten dat de Zwitserse rekeningen al een aantal jaar zijn aangegeven bij de Britse fiscus. Bovendien is er met belastingontwijking op zich wettelijk niets mis.

Toch kan het nieuws de positie van de topman bij HSBC ondermijnen. Na de onthulling van het Swiss Leaks-schandaal liet Gulliver zijn "oprechte excuses" publiceren in de Britse kranten. Hij verduidelijkte ook dat de toenmalige standaarden niet meer gelden bij de bank.

Minder winst voor HSBC, lagere bonus voor Gulliver

De timing van het nieuws is allicht ook niet toevallig. Vandaag moest Gulliver de jaarcijfers van de bank presenteren.

Uit de cijfers blijkt dat de bank - de grootste binnen Europa voor wat betreft de marktwaarde - in 2014 de winst met 16 procent zag achteruitgaan, tot zo'n 12 miljard euro. Gulliver liet verstaan dat de cijfers inderdaad ontgoochelend zijn. De bank had hogere kosten en moest provisies aanleggen voor boetes, onder meer voor  een poging tot manipulatie van de markt van buitenlandse valuta. De aandelen van HBSC verloren zes procent, de laagste koers in meer dan 2,5 jaar.

Ook het loon van Gulliver zelf ging er vorig jaar op achteruit. Terwijl de topman in 2013 nog 7 miljoen euro kreeg, was dat vorig jaar 6,7 miljoen.