"Geen loondiscriminatie voor actrices in Vlaanderen"

Actrices worden in Vlaanderen niet minder betaald voor een gelijkaardige prestatie als hun mannelijke collega's. Dat meldt Michael Pas in "De wereld vandaag" naar aanleiding van het pleidooi van Hollywoodactrice Patricia Arquette voor gelijk loon voor gelijk werk in de Amerikaanse filmwereld op het Oscargala.

De Amerikaanse actrice Patricia Arquette mocht vannacht de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol in ontvangst nemen. De actrice uit "Boyhood" bedankte de filmcrew en hield ook een pleidooi voor loongelijkheid tussen mannen en vrouwen in de VS. In Hollywood verdienen vrouwen duidelijk minder dan hun mannelijke collega's.

Volgens Michael Pas van de Vlaamse Acteursgilde is het in Vlaanderen niet zo erg gesteld. "Vrouwen worden in Vlaanderen niet bewust minder betaald dan hun mannelijke collega's, maar we merken wel dat actrices op jaarbasis een lager inkomen hebben dan acteurs. Dat heeft te maken met het aantal rollen die er zijn voor vrouwen. Mannen komen meer aan de bak", aldus Pas.

"Zeker wanneer je een bepaalde leeftijd hebt, is het moeilijker voor vrouwen om rollen te krijgen. Al zie je dat er in de recente tv-geschiedenis steeds meer rollen voor vrouwen zijn, zoals in de series "Clan", "Vriendinnen" en "Loslopend wild"."

In de theaterwereld is er geen ongelijkheid tussen acteurs en actrices. Daar worden de acteurs uitbetaald volgens wettelijke barema's. "Bij film of tv is dat anders. Daar onderhandel je zelf over je loon, maar er is geen structurele ongelijkheid. Wat wel speelt is de bekendheid van de acteurs. Koen De Bouw zal meer verdienen dan een onbekende acteur en hetzelfde geldt voor actrices als Veerle Baetens", besluit Pas.