"Hervorm Koranonderwijs tegen terrorisme"

Grootimam Ahmed al-Tayib, een van de belangrijkste moslimgeestelijken, roept op tot een hervorming van het Koranonderwijs. Dat moet voorkomen dat extremisten de Koran gebruiken om terreurdaden en geweld te rechtvaardigen.
AP2011

Al-Tayib deed zijn oproep op een forum tegen moslimterrorisme in de voor moslims heilige stad Mekka, in Saudi-Arabië. Hij legde daar een verband tussen het hedendaagse extremisme en "slechte interpretaties van de Koran en de soenna" (de leringen van de profeet Mohammed).

Daardoor hebben veel gelovigen  een verkeerde visie van de islam gekregen, wat door terroristen gebruikt wordt om het extreme geweld van de voorbije jaren te rechtvaardigen.

"De enige hoop voor de islamwereld om de eenheid terug te vinden, is om deze trend in onze scholen en universiteiten te counteren en moslims niet langer te beschuldigen als ongelovigen", aldus Tayib. Eerder had Tayib al woedend gereageerd op het verbranden van de gevangen Jordaanse piloot Muath al-Kasasbeh door de terreurgroep IS in Syrië.

Het antiterreurforum in Mekka werd geopend door de nieuwe Saudische koning Salman. Die veroordeelde het terrorisme "als een plaag die het gevolg is van een extremistische ideologie". Hij riep de deelnemers ook op tot "een efficiënte strategie om terrorisme te verslaan".

Moslimgeestelijken tegen terrorisme

Ahmed al-Tayib is de grootimam van de al-Azhar-moskee en -universiteit in de Egyptische hoofdstad Caïro. Dat is de meest prestigieuze religieuze instelling van de soennitische islam en al-Tayib heeft dus een enorme invloed in die wereld. 

Toch is de soennitische islam veel minder gestructureerd dan bijvoorbeeld de katholieke kerk en kan al-Tayib zijn visie niet zomaar opleggen aan lagere geestelijken en gelovigen, maar gebeurt dat eerder per consensus.

Wat Saudi-Arabië betreft, dat land neemt deel aan de luchtcampagne tegen IS in Syrië, maar tegelijk zijn de Saudi's door het verspreiden van het wahabisme, hun erg radicale visie op de islam, mee verantwoordelijk voor de opmars van een extremistische visie op die godsdienst in de rest van de islamwereld.