"Kosten voor elektronische betalingen moeten net omlaag"

Het pleidooi dat de Nationale Bank van België houdt om elektronisch betalen duurder te maken, druist in tegen alle logica. Dat zegt Comeos, de federatie van handel en diensten, in. "De kosten voor e-betalingen moeten net naar omlaag - zoals Europa trouwens vraagt", aldus een "zeer verbaasde" federatie.

"Je kunt de consument niet straffen omdat hij met zijn geld aankopen doet", zegt Dominique Michel, CEO van Comeos. "De handelaar investeert in het promoten van elektronische betalingen, onder meer op aandringen van de overheid, en dreigt nu de kosten per transactie te zien stijgen."

Hogere tarieven zullen volgens Comeos ongetwijfeld een invloed hebben op de marges van de handel. "Je zou hogere transactiekosten kunnen opvangen met je marge - maar die ligt nu al onrustwekkend laag", zegt Michel. "De kans is dus veel groter dat de kosten worden doorgerekend aan de consument, die bedankt voor prijsstijgingen en teruggrijpt naar cash geld. En contante betalingen zorgen voor hogere behandelingskosten, meer beveiligingskosten en meer risico's."

De tarieven die banken aanrekenen voor kaartbetalingen, liggen volgens Comeos binnen de Europese context op een goed niveau. "En dat moeten we absoluut zo houden."

Ook de consumentenvereniging Test-Aankoop en de zelfstandigenorganisatie Unizo zijn niet te spreken over het voorstel.