Australië plant strengere maatregelen tegen terrorisme

Australië is van plan om strengere maatregelen te nemen in de strijd tegen het terrorisme. De conservatieve premier Tony Abbott kondigde vandaag aan dat hij wetswijzingen wil doorvoeren die moeten verhinderen dat Australiërs zich aansluiten bij extremistische groeperingen. Ook wil hij haatpredikers aan banden leggen.

In een toespraak over nationale veiligheid, in het hoofdkwartier van de Australische federale politie in Canberra, zei Abbott dat de dreiging van "inlands" terrorisme steeds groter wordt. Zo zou het aantal spoedeisende onderzoeken het voorbije jaar verdubbeld zijn tot vierhonderd.

"We hebben misschien de stroom buitenlandse strijders naar Syrië en Irak gestopt. Maar er bestaat nu een Australische groep van geharde jihadi's die de bedoeling hebben om anderen te radicaliseren en beïnvloeden", zei de premier.

De Australische regering wil het daarom makkelijker maken om de dubbele nationaliteit af te nemen. Australiërs zonder de dubbele nationaliteit zouden dan weer een reisverbod riskeren of het verlies van hun uitkering of het recht op consulaire bijstand, als ze betrokken zijn bij terrorisme. Ook het visum- en naturalisatiebeleid wordt herzien.

Verder zei Abbott dat de wetten op het verheerlijken van terrorisme zullen verstrengd worden om "haatpredikers" aan banden te leggen. "Organisaties en individuen die twist en verdeeldheid zaaien, mogen dat niet meer ongestraft doen."

Terreurexpert Clarke Jones van de Australische Nationale Universiteit in Canberra noemt de voorstellen windowdressing en zegt dat ze de veiligheid niet zullen verbeteren. "Nieuwe maatregelen kunnen zelfs het omgekeerde effect hebben en de onderliggende oorzaken van gewelddadig extremisme aanscherpen. Ze kunnen de al kwetsbare sociale cohesie in Australië nog verzwakken."