Bijvriendelijk pesticide in de maak

Britse wetenschappers hebben een nieuw pesticide ontworpen dat schadelijke insecten bestrijdt, maar geen negatieve effecten heeft voor bestuivende insecten zoals bijen. Het middel is gemaakt van het gif van spinnen, in combinatie met de proteïnen van sneeuwklokjes.
AP2014

Bijen zijn niet alleen belangrijk voor de productie van honing, maar vooral voor de bestuiving in de landbouw. De laatste jaren leek het voortbestaan van de bijen in gevaar: tot een derde van de bijenpopulatie in ons land haalde de lente niet. Ook andere Europese landen hadden te maken met een grote bijensterfte. De oorzaak zou onder meer liggen in het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen die neonicotinoïden bevatten.

De wetenschappers hebben nu een nieuw middel ontwikkeld op basis van het gif van spinnen. Dat gif is normaal gezien niet gevaarlijk voor insecten omdat het niet doordringt tot het zenuwstelsel van de dieren. Maar in combinatie met de proteïnen van een sneeuwklokje kan het gif door de darmwand dringen en bepaalde insecten verlammen.

Bij proeven bleek dat de combinatie dodelijk is voor een reeks schadelijke insecten, maar niet voor bijen. Het middel tast ook het geheugen en het leervermogen van de dieren niet aan. Bij de bijen die in contact gebracht werden met een oplossing die neonicotinoïden bevat, was de sterftegraad een heel stuk hoger. Ook de larven van de honingbijen ondervonden geen last van het nieuwe pesticide.

Verder onderzoek is nodig om de efficiëntie te vergelijken met die van de nu gebruikte pesticiden, maar de wetenschappers zijn ervan overtuigd dat het nieuwe middel een veelbelovend alternatief kan zijn.

(Bron: Science for Environment Policy)