Britse kranten vechten vuile oorlog uit

Het lijkt erop dat de Britse kranten een onderlinge oorlog aan het voeren zijn. Vorige week kwam The Daily Telegraph onder vuur te liggen omdat de krant zijn berichtgeving rond Swiss Leaks op een laag pitje zou zetten voor commerciële belangen. Dat bericht werd breed gebracht in de Britse media. The Telegraph slaat nu terug en brengt twijfelachtige verhalen van concurrerende kranten op de voorpagina. Die actie wordt weinig gesmaakt in het Verenigd Koninkrijk.

De bal ging aan het rollen toen Peter Oborne - een belangrijke politieke opiniemaker bij The Daily Telegraph - vorige week opstapte. Hij beschuldigde zijn werkgever ervan "fraude te plegen" tegenover zijn lezers. De krant zou namelijk het fraudeschandaal bij het Zwitserse filiaal van de bank HSBC niet uitgebreid gebracht hebben omdat de bank een belangrijke adverteerder is bij de krant. Concurrent The Guardian ging nog verder in de verdachtmaking en stelde dat de eigenaars van The Telegraph een belangrijke lening hebben lopen bij HSBC.

De directie van de krant ontkende de beschuldigingen meteen, maar vond er tegelijk kennelijk ook niets beters op om de concurrenten nu in een negatief daglicht te zetten.

Vooral de voorpagina van afgelopen weekend springt daarbij in het oog. The Telegraph berichtte er over twee zelfmoorden bij de uitgever van onder meer de krant The Times. The Telegraph suggereert in het artikel dat de zelfmoorden wel eens zouden te maken kunnen hebben met onredelijke druk bij het bedrijf. Bovendien is het artikel op anonieme basis gepubliceerd.

"Riooljournalistiek"

"Beneden alle peil", klinkt het bij andere journalisten en bij het Britse publiek. Op Twitter keert kennelijk iedereen zich tegen de gang van zaken bij The Daily Telegraph. Het tabloid Sunday Sport is bijzonder scherp en tweette enigszins ironisch: "Blijf uit het riool, dat is onze plaats". (zie onder aan het artikel).

Ook op de redactie van de krant zelf zou er heel wat onvrede heersen. "Ik denk dat geen enkele journalist bij ons akkoord gaat met wat er gebeurt", zegt een journalist aan Buzzfeed. Een andere bron laat weten dat er op de redactievloer amper nog ruimte is voor discussie.

Het vertrouwen van de Britten in hun pers is al niet bijster hoog, zeker niet na het afluisterschandaal bij News of The World uit 2011. Deze krantenoorlog zal de reputatie van de Britse media zeker niet goed doen.