Celstraf voor Egyptische democratieactivist Abdel Fattah

In Egypte is Alaa Abdel Fattah, één van de kopstukken van de protestbeweging tegen voormalig president Moebarak, veroordeeld tot vijf jaar opsluiting. Het huidige regime lijkt steeds meer af te rekenen met de leiders van het volksprotest.

Het is al de tweede veroordeling voor Alaa Abdel Fattah op korte tijd. Eerder kreeg hij al 15 jaar cel wegens "illegaal protest" en het slaan van een politieman tijdens een betoging. Tijdens de uitspraak brak er tumult uit in de rechtszaal en werden er slogans geroepen tegen wat "de militaire dictatuur" wordt genoemd.

Abdel Fattah is in Egypte een bekend blogger en activist voor meer vrijheid. In het verleden ageerde hij tegen voormalig president Hosni Moebarak en na diens val in 2011 ook tegen de militaire junta die tijdelijk de macht overnam, maar ook tegen verkozen president Mohammed al-Mursi, de leider van de Moslimbroederschap.

De opposant zat herhaaldelijk in de cel, maar vooral nadat Mursi in de zomer van 2013 opzij werd gezet door het leger, kreeg hij tal van aanklachten te verwerken. Onder de huidige machthebber president en voormalig stafchef Abdel Fattah al-Sisi moeten alle demonstraties vooraf toestemming van de overheid hebben.

Terug naar af?

Abdel Fattah is overigens niet de enige criticus die het zwijgen wordt opgelegd. In totaal zouden er in Egypte 20.000 mensen wegens politieke redenen in de cel zitten. De meesten komen uit radicale moslimgroepen of uit de Moslimbroederschap, maar er zijn veteranen van het democratisch protest op het Tahrirplein bij. 

De nieuwe president al-Sisi is overigens ook echt populair bij een groot deel van de bevolking. Bij velen -niet in het minst de koptisch-christelijke minderheid- is er opluchting dat de Moslimbroeders niet langer aan de macht zijn. Veel gewone Egyptenaren vinden al-Sisi een bron van stabiliteit in vergelijking met de bloedige chaos in landen zoals Syrië, Libië en Jemen.

Internationaal zit het Sisi ook mee. Waren het Westen en de VS in het bijzonder niet laaiend enthousiast over zijn "machtsgreep", dan is er door de recente chaos en de opkomst van de terreurgroep IS in de Arabische wereld nood aan sterke en "betrouwbare leiders" als potentiële bondgenoten tegen groter kwaad. Wel moet Sisi het dan niet te bont maken inzake mensenrechten.