De tops en flops op de rode loper

Natuurlijk zijn de filmprijzen prioritair bij de Oscars, maar je kan er niet omheen, de rode loper is een van de hoogtepunten van het event. Zelfs wanneer de regen met bakken uit de lucht komt, wordt deze omgetoverd in “place m’as tu vu” waar de ene na de andere ster gehuld in couture zich toont aan de wereld. Wie eist dit jaar zijn plek op als best dressed en vooral, welke sterren moeten na vannacht hun stylist ontslaan?

Mannen strak in pak, het blijft een klassieker met twee eervolle vermeldingen voor het rode pak van David Oyelowo en het zilver-lavendelkleurige pak van Jared Leto, maar de best-dressedlijstjes halen de mannen dit jaar niet.

Het is een sterk jaar voor de vrouwen: met maar liefst 44 vrouwelijke genomineerden zijn de ogen helemaal gericht op de dames én hun jurken.

Beste dressed 2015

Klassieke schoonheid Lupita Nyong’o veroverde vorig jaar alle harten in haar zwierige Pradajurk. Dit jaar schittert ze in een Franciso Costa voor Calvin Klein Collection-jurk gemaakt van zo’n 6.000 parels en met een geraffineerde open rug. Ongetwijfeld een van de meest besproken silhouetten van de avond.

Cate Blanchett is een gracieuze verschijning op de rode loper in haar stijlvolle zwarte Maison Margiela-jurk door John Galliano. Toegegeven, misschien is deze creatie wat eenvoudig en veilig an sich, maar de outfit wordt helemaal klasse dankzij de turquoise ketting van Tiffany & Co. Of hoe je kunt excelleren in het subtiel veroveren van de rode loper.

Nonchalant elegant noemen ze de look van Margot Robbie. De starlet uit "The wolf of Wall Street" straalt in haar zwarte Saint Laurent-jurk met klassieke rode lippen. Haar look wordt afgemaakt met een vintage Van Cleef & Arpels-juweel dat in de jaren 30 werd gemaakt voor de Duchess of Windsor, Wallis Simpson.

Alle ogen waren gericht op Julianne Moore als een van de grote kanshebbers. Iedereen verwachtte haar in een creatie van Tom Ford. Maar als Karl Lagerfeld je een custom made Chanel Haute Couture-jurk aanbiedt, kan zelfs Julianne Moore niet weigeren voor de klasse van Chanel. Een veilige, maar stijlvolle jurk met Chanel-details zoals de crèmekleur en de geborduurde bloemen. Deze speciale creatie wordt gecombineerd met klassieke Chopard-juwelen.

Rosamund Pike, voor de eerste keer genomineerd voor een Oscar, toont de wereld hoe je rood moet dragen op een rode loper. Haar strapless, rode Givenchy Haute Couture-jurk met hoge split en geaccentueerde taille staat haar beeldig. Sexy, maar verfijnd. Deze succesformule wordt nog extra in de verf gezet door te kiezen voor een eenvoudige haar- en make-uplook.

Worst dressed 2015

Lady Gaga, het twijfelgeval van de avond. Haar outfitkeuzes zijn vaak opmerkelijk te noemen en dat is een understatement. Eerlijkheid gebiedt me te zeggen, Lady Gaga straalt op de rode loper in haar custom made Azzedine Alaïa én ze schrijft modegeschiedenis, want het is de allereerste keer dat Azzedine Alaïa een ster voorziet van een Oscar-jurk. Maar die rode afwashandschoenen zijn onverbiddelijk. Deze jurk, minus de rode handschoenen, en Lady Gaga staat op de best-dressedlijstjes.
 

Arme Keira Knightley, sierlijk zwanger op de rode loper staan, is niet eenvoudig. Haar romantische Valentino Couture-jurk is zwierig, maar verre van elegant. Zelfs haar stralende zwangerschapsglow kan haar niet redden, deze jurk is eerder rommelig en de vuil roze kleur is saai.

De eerste Oscarwinnaar van de avond, J.K. Simmons, eert tijdens zijn speech zijn vrouw Michelle Schumacher voor haar onvoorwaardelijke steun. Helaas vergezelt ze hem in een ietwat ouderwetse jurk in niet-flatterend paars. Volgend jaar toch maar een stylist onder de arm nemen?

Rood op de rode loper. Niet makkelijk en zo blijkt bij deze fashion faux-pas van Solange Knowles. De zus van Beyoncé staat bekend om haar atypische keuzes op de rode loper, maar dit geheel van Christian Siriano slaat de bal helemaal mis. Het ontwerp mist vorm, eenvoud en elegantie.
 

Jennifer Lopez waant zich Assepoester, inclusief Barbie-lipgloss. Dat deze jurk van het traditionele rodelopermerk Elie Saab is, kan haar helaas niet helpen. Te veel jurk, te aanwezig decolleté en een vale kleur die haar wereldberoemde gouden teint niet doet stralen.