Dreigingsniveau 3 met 2 weken verlengd

Het dreigingsniveau 3 wordt verlengd tot maandag 9 maart. Dat heeft het Coördinatieorgaan voor Dreigingsanalyse (OCAD) bekendgemaakt. Het dreigingsniveau werd op 15 januari verhoogd van twee naar drie, na de antiterreuroperatie in Verviers.
Nicolas Maeterlinck
Sinds het aankondigen van dreigingsniveau 3 staan er militairen op straat.

Het dreigingsniveau in ons land wordt verlengd "vanwege de recente internationale gebeurtenissen", meldt OCAD. Dat slaat wellicht op de aanslagen in de Deense hoofdstad Kopenhagen, maar ook op het recente propagandafilmpje van IS waarin jihadisten specifiek ons land als doelwit van aanslagen hebben vermeld. Er is volgens OCAD momenteel geen enkele informatie over een concrete dreiging in België.

De bestaande veiligheidsmaatregelen blijven van kracht. Daarbij onder meer de inzet van militairen en verhoogde waakzaamheid aan "risicogebouwen"."De maatregelen worden indien nodig geëvalueerd en kunnen indien nodig worden aangepast. Het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken zorgt voor de coördinatie van de beschermings- en voorzorgsmaatregelen met het oog op de veiligheid van allen", luidt de persmededeling.

"De politieke, administratieve en gerechtelijke overheden en de politie- en inlichtingendiensten volgen de situatie van dichtbij", zo besluit de mededeling. "Hoewel men waakzaam moet zijn, wordt vooral een beroep gedaan op de burgerzin van iedereen."

Het terreurniveau in ons land werd na de antiterreuractie in Verviers van halverwege januari verhoogd tot 3. Dat betekent dat de dreiging ernstig is: er is sprake van een mogelijke en waarschijnlijke dreiging tegen de persoon, de groepering of de gebeurtenis die het voorwerp uitmaakt van de analyse.