Duitse peuter overleden aan mazelen

In Berlijn is vorige week een peuter van 1,5 jaar overleden aan de mazelen. Het kindje stierf op 18 februari aan de ziekte, melden de autoriteiten. Hoe het kind de ziekte opgelopen heeft, is nog onduidelijk.

Berlijn wordt momenteel getroffen door een mazelenepdemie. Er werden tot nu toe 447 gevallen geregistreerd. Dat zijn er meer dan vorig jaar in heel Duitsland samen. Sommige scholen zijn vandaag zelfs dichtgebleven.

Naar aanleiding van de epidemie is er een discussie losgebarsten over het al dan niet verplicht maken van een vaccinering tegen mazelen. In de regeringspartijen CDU en SPD gaan er stemmen op om de vaccinatie te verplichten. "Als we er niet in slagen om met meer informatie en raad de vaccinatiegraad te verhogen, dan moeten we over een verplichte vaccinatie in crèches en scholen nadenken", zei Jens Spahn van de CDU. Voor de oppositie gaat een verplichting te ver. De groenen en Die Linke pleiten ervoor de ouders beter te informeren zodat zijn kunnen beslissen of ze hun kind laten vaccineren.

Minister van Gezondheid Hermann Gröhe heeft de discussie voorlopig gesloten. Hij heeft beslist dat er van een verplichting voorlopig geen sprake kan zijn, maar hij sloot niet uit dat die er toch nog komt als andere maatregelen niet helpen.

Meest gelezen