Franse overheid onderzoekt "alle opties" voor kernproducent Areva

Het Franse industrieconcern Areva, dat onder meer kernreactoren maakt, zal mogelijk geherkapitaliseerd worden door de overheid. Ook een financiële of industriële samenwerking met Electricité de France (EDF) behoort tot de mogelijkheden. Het bedrijf maakte vorig jaar een verlies van 4,9 miljard euro.

De Franse overheid bekijkt "alle opties" nadat het bedrijf vorig jaar een verlies van 4,9 miljard euro had opgetekend. Mogelijk zullen er voor het eerst in de geschiedenis van het concern ook banen moeten verdwijnen."Het is wel nog te vroeg om al een precies antwoord te geven", aldus Energieminister Ségolène Royal.

Areva is een staatsbedrijf dat het sinds de kernramp van Fukushima erg moeilijk heeft en de verliezen opstapelt. Voor 2014 wordt uitgegaan van een recordverlies van 4,9 miljard euro, zo raakte vandaag bekend. De omvang van het verlies is onder meer te wijten aan een opkuis van de boeken: activa werden helemaal afgeschreven en op andere contracten werden zware voorzieningen genomen.

Het is al het vierde jaar op rij dat Areva rode cijfers publiceert.

Op 4 maart gaat de onderneming een herstelplan bekendmaken. Die dag zullen ook de definitieve jaarresultaten worden gepubliceerd. Bij het concern werken wereldwijd 45.340 mensen.