Gentse Reep ten vroegste vanaf eind 2015 opengelegd

Ten vroegste eind 2015 start Waterwegen en Zeekanaal met het openleggen van de historische verbinding tussen Leie en Nederschelde in Gent, die in de jaren zestig gedempt werd voor de aanleg van parkeerplaatsen. Dat heeft Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) geantwoord aan Vlaams volksvertegenwoordiger Mathias De Clercq (Open VLD).

De plannen voor het openleggen van de Reep dateren al uit de jaren 90. Om het uitblijven van de realisatie aan te kaarten, hield een actiegroep begin vorig jaar nog een ludieke actie door zelf te beginnen graven.

Normaal zou het uitgraven eind vorig jaar gestart moeten zijn, maar uit studies bleek toen dat de kaaimuren niet stabiel genoeg waren. Die moeten extra verstevigd worden en daarvoor loopt nu extra studiewerk. "Het goede nieuws is dat de studie zich al in een eindfase bevindt", aldus De Clercq. "Daarnaast is het reeds in opmaak, dat zijn positieve signalen. We kijken allemaal reikhalzend uit naar het herstellen van deze historische waterbinding." Weyts denkt dat de werken ten vroegste eind 2015 kunnen starten en een jaar zullen duren.

Groen: "Mooi project, maar laat er ons aan beginnen"

De Gentse schepen van Openbare Werken en Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) vindt dat de uitvoering van het project te lang op zich laat wachten. "Ik kan alleen maar nogmaals aandringen bij W&Z om eindelijk te beginnen met het project", reageert hij. "Dit is ongelooflijk moeilijk uit te leggen aan de mensen. Wij zijn er als stad klaar voor om het openbaar domein aan te leggen. Op zich is het een zeer mooi project, maar laat ons er nu alstublieft eens mee beginnen."

Voor het project slaan waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal, de stad Gent en TMVW de handen in elkaar. In 2013 werd de Scaldissluis aan de Oude Beestenmarkt, met kajak- en kanosluis, opgeleverd.

Meest gelezen