Gestrande Jetair-passagiers zijn terug thuis

De 200 Belgen die bijna twee dagen vastzaten op de luchthaven van Miami in de Verenigde Staten, zijn opnieuw in België. Hun vlucht van Jetairfly kampte met technische problemen en moest daarom aan de grond blijven. Vanmorgen om half zes landde het toestel na bijna 45 uur vertraging op de luchthaven van Zaventem.

De nare droom voor de gestrande passagiers is dus voorbij. De Boeing 767 had normaal gezien vrijdagavond naar Brussel moeten terugkeren, maar door een technisch defect lukte dat niet.

Wat volgde was chaos: reizigers die het hele weekend op de luchthaven van Miami moesten doorbrengen, zonder echte opvang of bijstand. Bovendien dook er gisterenmiddag een extra probleem op; er waren geen loketten om in te checken en de datum op de tickets klopte niet meer. Gevolg: nog eens vier uur geduld. Pas rond 21.15 uur gisteravond kon het vliegtuig opstijgen.

De passagiers zijn blij dat ze nu terug thuis zijn. "We hebben van in het begin altijd maar zitten wachten om zo snel mogelijk naar huis te gaan, gelukkig zijn we nu thuis", klonk het vanmorgen vroeg op Zaventem. "Jetair zal hier zeker lessen uit moeten trekken, het is niet normaal wat wij hebben tegengekomen."

Jetair belooft een compensatie van 600 euro per passagier en een vergoeding voor eventuele extra kosten. "Onze prioriteit is nu om dergelijke situaties in de toekomst te vermijden en we hebben dan ook een zeer grondig onderzoek opgestart en gaan analyseren hoe de procedures kunnen worden aangepast en welke maatregelen we kunnen nemen", zegt woordvoerder Hans Vanhaelemeesch. Hij benadrukt ook dat dit niet de normale omstandigheden zijn in geval van vertragingen.